Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας σχετικά με την ομαλή έξοδό τους από τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει και μάλιστα αμφότερες μπορεί να την επιτύχουν χωρίς να χρειαστούν προληπτικές πιστώσεις, δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ, Όλι Ρεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η τριετής δανεική σύμβαση ύψους 67,5 δισεκ. ευρώ της Ιρλανδίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και οι όροι που προέβλεπε το μνημόνιο που είχε συνάψει όσον αφορά τους προϋπολογισμούς της και την οικονομική της πολιτική, εκπνέουν την 7η Δεκεμβρίου.
Το πρόγραμμα της Ισπανίας, η οποία δανείστηκε 41 δισεκ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, λήγει στα τέλη του 2013.
«Συζητάμε το τρέχον διάστημα και με τις δύο χώρες καθώς και εντός του Γιούρογκρουπ για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να εξέλθουν επιτυχώς από τα προγράμματα» χρηματοοικονομικής στήριξής τους, δήλωσε ο Ρεν.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκαν να εφαρμόσουν οι δύο χώρες σε αντάλλαγμα για τη στήριξή τους βρίσκονται σε καλή πορεία και οι οικονομίες τους δυναμώνουν. Στο πλαίσιο αυτό, «εξετάζουμε τους καλύτερους τρόπους για την επιτυχή έξοδό τους από τα προγράμματά τους».
Το Δουβλίνο είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι ήταν πιθανό να ζητήσει 10 δισεκ. ευρώ σε προληπτικές πιστώσεις από την ευρωζώνη για να προστατευτεί από πιθανά σοκ αφού εξέλθει από το μνημόνιο και επιστρέψει στις αγορές δανεισμού. Ως σήμερα όμως δεν έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες ένα τέτοιο πρόγραμμα.
«Χάρη στην αναστροφή της οικονομικής κατάστασης που υποστηρίχθηκε από τα προγράμματα και στις δύο χώρες, έχουν μια πολύ καλή πιθανότητα να εξέλθουν επιτυχώς από το πρόγραμμα και να επανέλθουν σε μια διαρκή χρηματοδότηση από τις αγορές», είπε ο Ρεν. «Είναι ακόμα πρόωρο να κρίνουμε εάν υπάρχει ανάγκη για κάποια προληπτική ρύθμιση. Δεν θα την απέκλεια αλλά, όπως είπα, και οι δύο έχουν μια πολύ καλή πιθανότητα να επιτύχουν χωρίς μια προληπτική ρύθμιση», επέμεινε ο ίδιος.
Ο Ρεν είπε εξάλλου ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί η έξοδος της Πορτογαλίας από το δικό της πρόγραμμα. Η δανειακή σύμβαση της Λισαβόνας λήγει στα μέσα του 2014.