Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει η ελληνική κυβέρνηση ύστερα από έξι χρόνια οικονομικής καχεξίας, αναφέρει ρεπορτάζ που φιλοξενεί η σημερινή De Tijd υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αποχαιρετά την ύφεση το 2014».
Όπως σημειώνεται, οι ελληνικές αρχές υπολογίζουν βάσιμα ότι η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κυβερνητικός συνασπισμός των συντηρητικών και των σοσιαλιστών «βλέπει τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα σιγά σιγά να διαλύονται», καθώς προσβλέπει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά «πέτρινα» χρόνια.
Η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις – κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης επί του προϋπολογισμού – του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα βίωσε μια επώδυνη ύφεση με υψηλότατα ποσοστά ανεργίας. «Ωστόσο», ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, «τώρα ήλθε η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των θυσιών μας, καθώς για πρώτη φορά γίνεται ορατή η έξοδος από την κρίση».
Διευκρινίζεται ότι η κυβέρνηση αντλεί την αισιοδοξία της από την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, όπως και από την άνοδο του τουρισμού. Τονίζεται εξάλλου πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 0,4% του ΑΕΠ στα τέλη του χρόνου και στο 1,6% του ΑΕΠ στα τέλη του 2014. Και τούτο, σημειώνει, διότι οι δανειστές έχουν δεσμευτεί απέναντι στην Ελλάδα ότι θα διατηρήσουν ανοιχτούς τους κρουνούς της χρηματοδότησης της χώρας εάν η τελευταία καταφέρει να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της.
Για την Ελλάδα – συνεχίζει η εφημερίδα – η οικονομική βοήθεια θα είναι κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενη, διότι το χρέος της εξακολουθεί να κινείται σε δυσθεώρητα ύψη. Επισημαίνεται πως η Ελλάδα δείχνει να προτιμά περισσότερο μια μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων παρά μια αναδιάρθρωση του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η τρόικα των δανειστών επέβαλε μια πολιτική σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα, η οποία όμως «στραγγάλισε» την ελληνική οικονομία και οδήγησε το ΑΕΠ σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα 1 στους 3 Έλληνες να είναι αυτή τη στιγμή χωρίς δουλειά.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική αισιοδοξία. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα βελτιώνονται, αλλά δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στον πάτο και ως εκ τούτου για πολύ καιρό δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της Capital Economics, Ben May.
Από την πλευρά τους – προσθέτει η εφημερίδα -, οι Έλληνες πολίτες δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία – καταλήγει – και διάχυτη είναι η αίσθηση ότι τα προβλήματα θα εξακολουθούν να υφίστανται όσο καιρό διαρκεί το πρόγραμμα διάσωσης.