«Αν κάποιος έχει τρία σπίτια και βρίσκεται σε δυσκολία, δεν σκέφτεται να περιμένει για το μέλλον μήπως και ανέβει η τιμή τους», ανέφερε ο νέος πρόεδρος του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Τον ορισμό του κ. Μανιατόπουλου ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, υπερψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ τοποθετήθηκε με λευκή ψήφο. Τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.
Ο κ. Μανιατόπουλος δήλωσε κατ’ αρχήν πως προκρίνει για το ΤΑΙΠΕΔ, το ρόλο του οργανισμού που θα ελαφρύνει τα βάρη της κοινωνίας, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία. «Το ρήμα “ξεπουλώ” το έχουμε βγάλει πλήρως απ’ τη λογική μας. Στην έννοια ωστόσο του “αξιοποιώ”, υπάρχει και η ιδιωτικοποίηση, αν και όχι μόνον αυτή», διευκρίνισε.
Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ Νάντιας Βαλαβάνη και Σπ. Χαλβατζή, ο Κ. Μανιατόπουλος ανέφερε πως «μεταξύ 1999-2008 είχαμε 90% αύξηση της αξίας των ακινήτων. Σήμερα η αξία τους δεν έχει μειωθεί τόσο. Άρα το “ξεπούλημα” και το “πούλημα” είναι θέμα συγκυρίας. Το να περιμένω το αύριο, σημαίνει να πέσει η αξία ή να αυξηθεί. Αν κάποιος, όμως, έχει τρία σπίτια και είναι σε δυσκολία, δεν σκέφτεται να περιμένει για το μέλλον μήπως και ανέβει η τιμή τους. Το θέμα είναι να εκτιμήσουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή τη στιγμή που μιλάμε. Με την καλύτερη δυνατή γνώση του μέλλοντος, αλλά χωρίς μελλοντολογίες και αφορισμούς», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.
Γενικότερα, «η εποχή είναι δύσκολη. Δεν είναι εποχή αγοραστών. Η αγορά είναι εν υπνώσει. Και αυτός είναι ο βασικότατος λόγος που και το ΤΑΙΠΕΔ δεν πήγε ως τώρα σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε μία αγορά με βασικά προβλήματα – και όχι κυρίως στα ακίνητα, αλλά σε όλους τους τομείς», παρατήρησε ο κος Μανιατόπουλος.
Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε πως «η αναξιοποίητη γη που βρίσκεται στα χέρια του Δημοσίου, προσφέρει μια μεγάλη λύση για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Πάνω από το 80% της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ, αφορά αναξιοποίητη ή καταπατημένη γη και μόνον ένα 20% αφορά εισηγμένες εταιρείες. Αυτό είναι ευκαιρία για τη χώρα. Είμαστε απ’ τα λίγα κράτη που έχουν τόσο μεγάλη περιουσία αναξιοποίητη στα χέρια του. Μακροχρόνια, αυτό είναι η λύση του προβλήματός μας».