Ο Σεπτέμβριος έφερε στις βαλίτσες του την ανανεωμένη λίστα του έγκριτου περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους επιχειρηματίες της Αμερικής, στην οποία φιγουράρουν και 6 έλληνες ομογενείς.
Την ώρα λοιπόν που ο Bill Gates διατηρεί την πρωτιά στους αμερικανούς επιχειρηματίες για 20ή συναπτή χρονιά(!) με περιουσία 72 δισ. δολαρίων (ανακτώντας και πάλι τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου), με τον Warren Buffet να ακολουθεί στη δεύτερη θέση προσθέτοντας φέτος άλλα 12,5 δισ. δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό, και οι ελληνικής καταγωγής αμερικανοί μεγιστάνες δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα φέτος.
Έξι λοιπόν ομογενείς στη λίστα του Forbes με τους 400 εκλεκτούς της Αμερικής, όλοι τους αυτοδημιούργητοι και σκληρά εργαζόμενοι στη ζωή τους…
John Paul DeJoria – 110η θέση
O 69χρονος κροίσος των προϊόντων περιποίησης μαλλιών και της τεκίλα, με έδρα το Όστιν του Τέξας, σκαρφάλωσε στην 110η θέση της σχετικής λίστας των 400 πλουσιότερων Αμερικανών τον Σεπτέμβριο του 2013. Με περιουσία 4 δισ. δολαρίων, ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας είναι ο πλουσιότερος αμερικανός πολίτης ελληνικής καταγωγής (από την πλευρά της μητέρας του), παντρεμένος και πατέρας 4 παιδιών. Η επιχειρηματική του περιπέτεια ξεκίνησε το 1980, όταν και ίδρυσε τη φίρμα με προϊόντα φροντίδας μαλλιών John Paul Mitchell Systems, πριν επεκτείνει λίγο αργότερα τη δράση του και στον χώρο της ποτοποιίας, μέσω του αποστακτηρίου Patron Spirits, κίνηση που έκανε μάλιστα από καθαρό χόμπι! Το χόμπι ωστόσο απέδωσε αναπάντεχα και πλέον η φίρμα πουλά περισσότερα από 2 εκατομμύρια κιβώτια τον χρόνο…
John Catsimatidis – 161η θέση
Μπορεί να μην κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για δήμαρχος της Νέας Υόρκης, παρά το γεγονός ότι χρηματοδότησε μόνος του την όλη προεκλογική εκστρατεία (που του στοίχισε κάτι λιγότερο από 4 εκατ. δολάρια), ο Catsimatidis έχει ωστόσο έναν πακτωλό χρημάτων για να παρηγορείται: 3,1 δισ. δολάρια, για να είμαστε ακριβείς! Ο 65χρονος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής, που εγκατέλειψε τις σπουδές του πριν πάρει πτυχίο, δραστηριοποιείται στον τομέα των πετρελαιοειδών, της κτηματομεσιτικής, την ίδια στιγμή που είναι ιδιοκτήτης της νεοϋρκέζικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Gristedes. Ο έλληνας μεγιστάνας είναι παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών. Γιος ελλήνων μεταναστών, κατάφερε να μετατρέψει το συνοικιακό μπακάλικο των γονιών του στην αυτοκρατορία Red Apple Group, η οποία ελέγχει όχι μόνο τα σούπερ μάρκετ Gristedes αλλά και τεράστιες εκτάσεις σε real estate. Όσο για τις επενδύσεις του στην ενέργεια, περιλαμβάνουν εκατοντάδες βενζινάδικα αλλά και το διυλιστήριο United Refining Company της Πενσιλβάνια, που είναι και το πολυτιμότερο περιουσιακό του στοιχείο, με την καθαρή του αξία να εκτιμάται στα 1,8 δισ. δολάρια…
Jim Davis – 161η θέση
Οι πωλήσεις των αθλητικών παπουτσιών της New Balance εκτοξεύτηκαν το 2012 στα 2,39 δισ. δολάρια (σημειώνοντας αύξηση 17%), στέλνοντας τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της στην κορυφή: η περιουσία του Jim Davis αυξήθηκε κατά 1 δισ. δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, αγγίζοντας το αστρονομικό νούμερο των 3,1 δισ. δολαρίων! Ο αυτοδημιούργητος Αμερικανός ελληνικής καταγωγής κάνει μάλιστα τη διαφορά στο επιχειρηματικό πεδίο, επιμένοντας να κατασκευάζει τα αθλητικά του στις ΗΠΑ, με τη New Balance να είναι πλέον η μόνη κορυφαία εταιρία αθλητικών ειδών που επιμένει αμερικανικά. Τον Ιούλιο μάλιστα του 2013 οι μπουλντόζες ξεκίνησαν δουλειά στο New Balance Boston Landing, το νέο επενδυτικό πλάνο του Davis των 500 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει γραφεία, ξενοδοχείο, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπερσύγχρονο σταθμό τρένων, αλλά και το νέο στρατηγείο φυσικά της New Balance. Ο 70χρονος κροίσος, παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών, αγόρασε τη New Balance το 1972 και στα επόμενα 40 χρόνια θα την έφτανε στην κορυφή, έχοντας πάντα στο επιχειρηματικό του πλευρό τη σύζυγό του, Anne Davis, που υπηρετεί τον όμιλο από τη θέση του αντιπροέδρου. Πέρα από τον κολοσσό των αθλητικών ειδών, ο Davis δραστηριοποιείται και στο real estate…
George Argyros – 260η θέση
Ο καλιφορνέζος επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής έκανε την περιουσία του στο real estate ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arnel & Affiliates, η οποία διαχειρίζεται 5.500 διαμερίσματα και τεράστιες εκτάσεις εμπορικής γης στο Σαν Ντιέγκο και το Λος Άντζελες. Ο George Argyros, που υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ισπανία (κατά τη διακυβέρνηση Μπους), συμμετέχει στην επενδυτική εταιρεία ιδιωτικού κεφαλαίου Westar Capital, την ίδια στιγμή που είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της φίρμας λογισμικού DST Systems. Η πετυχημένη χρηματιστηριακή πορεία της DST το 2012 είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο ποσοστό της κατά 200 εκατ. δολάρια αύξησης της προσωπικής του περιουσίας μέσα στη χρονιά, η οποία ανέρχεται πλέον στα 2,1 δισ. δολάρια. Ο 76χρονος αυτοδημιούργητος μεγιστάνας είναι παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών, ενώ μέσω του φιλανθρωπικού σωματείου του Argyros Foundation χαρίζει τεράστια ποσά τον χρόνο σε αγαθοεργίες. Το 2011, για παράδειγμα, δώρισε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια 5 εκατ. δολάρια…
Michael Jaharis – 273η θέση
Ο 85χρονος κροίσος των φαρμακευτικών ξεκίνησε την καριέρα του το 1972 ως επενδυτής, αποκτώντας τελικά τον έλεγχο της Key Pharmaceuticals από κοινού με τον Philip Frost, ο οποίος περιλαμβάνεται επίσης στον δείκτη Forbes 400. Ο Jaharis ήταν στο τιμόνι της φίρμας ως διευθύνων σύμβουλος μέχρι και το 1986, όταν η εταιρία συγχωνεύτηκε με τη Schering-Plough έναντι 836 εκατ. δολαρίων. Και βέβαια ίδρυσε την Kos Pharmaceuticals το 1988, την οποία πούλησε στην Abbott Labs το 2006 για 4,2 δισ. δολάρια. Τον Ιούνιο του 2013, η Pearl Therapeutics, στην οποία το επενδυτικό κεφάλαιο του αυτοδημιούργητου κροίσου (Vatera Healthcare Partners) κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών, πουλήθηκε στην AstraZeneca για 560 εκατ. δολάρια. Οι δουλειές πάνε πολύ καλά λοιπόν για τον παντρεμένο και πατέρα δύο παιδιών επιχειρηματία, που βλέπει πλέον την περιουσία του να ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια. Ο Jaharis είναι γνωστός φιλάνθρωπος και μέσω του φιλανθρωπικού σωματείου Jaharis Family Foundation συμβάλλει σε αναρίθμητες αγαθοεργίες. Τον Ιούνιο μάλιστα του 2013 το ίδρυμα ανακοίνωσε την προσφορά 2 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση της φτώχειας στην Ελλάδα…
C. Dean Metropoulos – 386η θέση
Όταν μετανάστευε σε ηλικία 10 ετών με την οικογένειά του από την Ελλάδα στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ο Metropoulos δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να φανταστεί ότι στα 67 του χρόνια η περιουσία του θα άγγιζε τα 1,3 δισ. δολάρια! Κι όμως, ο αυτοδημιούργητος επενδυτής της Metropoulos & Co έκανε τις κατάλληλες επενδυτικές κινήσεις, αναβιώνοντας μια σειρά από προϊόντα που εξαφανίζονταν από τα αμερικανικά ράφια. Δεν δίστασε, για παράδειγμα, να πληρώσει πρόσφατα 410 εκατ. δολάρια για να εξαγοράσει μέρος της χρεοκοπημένης Hostess ώστε να επιστρέψουν στην αγορά τα περίφημα Twinkies, έπειτα από 9 μήνες απουσίας! Το ίδιο έκανε και το 2011, δαπανώντας 250 εκατ. δολάρια για την Pabst Brewing Co, τη μεγαλύτερη ιδιωτική ζυθοποιία της Βόρειας Αμερικής. Στην πορεία των ετών, ο παντρεμένος Metropoulos και πατέρας δύο παιδιών αναβίωσε ή ανανέωσε μια σειρά ακόμα από προϊόντα, όπως τα Chef Boyardee, το μαγειρικό σπρέι Pam, τον τόνο Bumble Bee, τη σαμπάνια Perrier-Jouët κ.ά.