Σε καθοδικό κύκλο κινδυνεύει να μπει εκ νέου η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, «λόγω του κρίσιμου ζητήματος της ρευστότητας και του υψηλού κόστους δανεισμού», όπως προειδοποιεί η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Οι ελληνικές εξαγωγές άνευ πετρελαιοειδών κατέγραψαν πτώση 2,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Στο σκηνικό αυτό, η διοίκηση του ΣΕΒΕ επαναφέρει την πρότασή της για τη δημιουργία «Λευκού Τειρεσία», ώστε οι 2.500 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με σταθερή εξαγωγική επίδοση την τελευταία δεκαετία, να μπορούν να δανείζονται με κόστος χρήματος, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 5%.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να δρομολογήσει εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο με ορίζοντα το 2020, με συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους, ώστε με όχημα την εξωστρέφεια (εξαγωγές αγαθών, τουρισμός, ναυτιλία, άμεσες ξένες επενδύσεις), η Ελλάδα να περάσει στην ανάπτυξη, βασιζόμενη στον ιδιωτικό εξωστρεφή τομέα.
«Για να επιτευχθεί αυτό, απαραίτητο είναι να εκμεταλλευτούμε όλα μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να χρησιμοποιήσουμε σωστά τις υποδομές μας, με προεξάρχουσες στη Βόρεια Ελλάδα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τους σιδηροδρόμους. Επίσης, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί το θέμα της ρευστότητας. Έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος, που είναι το 2020 το σύνολο της εξωστρέφειας να συνεισφέρει στο 50% του παραγόμενου προϊόντος της χώρας», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Βελτίωση αξιοπιστίας της Ελλάδας διεθνώς και ευκαιρίες για εξαγωγές χάρη στον αυξημένο τουρισμό
Παρόλα αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο ΣΕΒΕ θεωρεί πολύ σημαντική τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο, γεγονός το οποίο πιστώνεται στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό […] Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει πυλώνα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, πολιτικής, οικονομικής και γεωστρατηγικής φύσεως, γεγονός που αφενός μεν θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ σε Ευρωπαίους εταίρους και αφετέρου θα δώσει χείρα επανατοποθέτησης για τα ελληνικής προέλευσης προϊόντα, ενισχύοντας τις ελληνικές εξαγωγές. Ακόμη, θα πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι τα πρώτα δείγματα για τον τουρισμό είναι θετικά για το τρέχον έτος, γεγονός που θα πρέπει να συνδεθεί με το σύνολο της εξωστρέφειας, προβάλλοντας παράλληλα τα προϊόντα ελληνικής παραγωγής».
Τα παραπάνω επισημαίνονται με αφορμή τα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Βάσει αυτών, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών.
Πτώση εξαγωγών λόγω της αναταραχής στην ανατολική Μεσόγειο
Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση κατά 2,5%, η οποία βέβαια προήλθε κυρίως από την αναταραχή που επικρατεί από αρχές του έτους στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Τουρκία, Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία, Κύπρος). Οι χώρες αυτές αποτελούν διαχρονικά προνομιακούς πελάτες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Μείωση για το ίδιο διάστημα κατέγραψαν οι ελληνικές εισαγωγές (συμπεριλαμβανομένων πετρελαιοειδών) κατά 6,4%, γεγονός που οδήγησε σε βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κατά 18,8%. Σημειώνεται ότι συνολικά από το α’ εξάμηνο 2009 μέχρι σήμερα, το εμπορικό έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 44%. Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, εκφρασμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το εξάμηνο υπολογίζονται σε 15,5%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υπολογίζονται σε 27,9%.