Επικριτική προς το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 είναι η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμώντας πως δεν λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και παράλληλα στηρίζεται «για ακόμα ένα έτος» στην ταμειακή λειτουργία της φορολογικής πολιτικής.

Η αναδιανεμητική επίπτωση της φορολογικής πολιτικής, τονίζει η Συνομοσπονδία- εφόσον υλοποιηθεί όπως παρουσιάζεται στο προσχέδιο- θα είναι αντίστροφα προοδευτική αφού το ειδικό βάρος που αποδίδεται στους έμμεσους φόρους δεν λαμβάνει υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα και τις αντοχές των πολιτών.

Η πραγματική οικονομία, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, βρίσκεται σε επιδεινούμενη ύφεσης, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θέσεων απασχόλησης που χάνονται ενώ οι προοπτικές για «λουκέτα» στις επιχειρήσεις το 2011 είναι ζοφερές (300.000 χαμένες θέσεις απασχόλησης και 170.000 «λουκέτα» μέχρι το τέλος του 2011, 120.000 λιγότερες θέσεις εργασίας το 2ο εξάμηνο του 2010). Την ίδια ώρα στο προσχέδιο προβλέπεται μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,5%, της δημόσιας κατά 8% και αύξηση της ανεργίας στο 14,5% στο τέλος του 2011.

Ωστόσο η αναπτυξιακή διάσταση του προϋπολογισμού του 2011 είναι ισχνή: μειώνονται περαιτέρω οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ταυτόχρονη σκληρή μείωση εισοδημάτων για κατανάλωση και αύξηση εμμέσων φόρων και ειδικότερα του ΦΠΑ.

Η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα όταν θα έχει στη διάθεσή της το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, αναμένοντας και τις όποιες διορθώσεις ή αλλαγές θα περιλαμβάνει.

Τονίζει πάντως πως η αφαίμαξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των πολύ μικρών και μικρών, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά αντίθετα υποσκάπτει τις όποιες προοπτικές, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία σε τέλμα. Ο στόχος, επομένως, της δημοσιονομικής σταθερότητας θα πρέπει να είναι πλαισιωμένος από σαφείς στόχους ανάκαμψης της οικονομίας αντί η δημοσιονομική πολιτική να τροφοδοτεί περαιτέρω την ύφεση.