Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας χρηματοδοτείται πλήρως ως τα μέσα του 2014 και οι εταίροι μας θα εξετάσουν κάθε περαιτέρω βοήθεια αν κριθεί αναγκαία, όπως δεσμεύτηκαν πέρυσι, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, σημειώνοντας ότι η πρόταση Σόιμπλε για τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μετά το 2014, «θα μπορούσε να είναι μια λύση», εφόσον υπάρξουν οικονομικές ανάγκες.

Χαρακτήρισε δε «ανυπόστατα» τα περί πιέσεων της τρόικας για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Ερώτηση

Κ. Καρβούνη, τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει πολλές υποθετικές συζητήσεις σχετικά με την πορεία του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και ειδικότερα με το κενό χρηματοδότησης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Απάντηση

Η τελευταία αποστολή της Τρόικας διαπίστωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας χρηματοδοτείται πλήρως μέχρι τα μέσα του 2014 και η επόμενη αποστολή της, που αναμένεται το φθινόπωρο, θα αξιολογήσει περαιτέρω την κατάσταση.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεσμεύτηκαν πέρυσι να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, εφόσον κριθούν απαραίτητα, όταν η Ελλάδα επιτύχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα – πράγμα το οποίο αναμένουμε να γίνει ήδη φέτος. Αυτή η δυνατότητα περαιτέρω βοήθειας εξαρτάται, φυσικά, από την πλήρη εφαρμογή όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Για αυτόν το λόγο θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και τις προσπάθειές μας στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα, έχοντας τη διαβεβαίωση ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να λάβουμε περαιτέρω βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.

Ερώτηση

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σόιμπλε έχει ήδη αναφερθεί στην ανάγκη ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα μετά το 2014.

Απάντηση

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση, αν δούμε στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει οικονομικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Αλλά υπάρχουν και άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να καθυστερήσουμε την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Αυτή η εφαρμογή είναι στο σωστό δρόμο και έχει κοστίσει πολλές προσπάθειες και θυσίες σε όλους τους πολίτες. Τους οφείλουμε επιτυχή έκβαση και όχι σεναριολογία.

Ερώτηση

Να σας ρωτήσω για ένα ευαίσθητο ζήτημα: Γιατί η ΕΕ πιέζει για την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εν μέσω κρίσης;

Απάντηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιέζει για άρση της ισχύουσας απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Είναι το γνωστό σήριαλ όπου η Ε.Ε. δαιμονοποιείται και παίζει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου ώστε να θολώσει το τοπίο. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η Ελληνική Βουλή έχει ήδη αποφασίσει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος είναι να αποκατασταθεί το συναλλακτικό ήθος και να μην επιβαρύνονται οι συνεπείς δανειολήπτες με τις ζημίες που προκαλούν οι εκ προθέσεως κακοπληρωτές, οι οποίοι επωφελούνται της κρίσης για να μην αποπληρώνουν τα δάνεια τους στην τράπεζα Α ενώ έχουν υψηλές καταθέσεις στην τράπεζα Β ή διαθέτουν μεγάλη περιουσία.

Βέβαια υπάρχουν δανειολήπτες χαμηλών εισοδημάτων οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του δανείου τους. Αυτοί, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Ε.Ε., θα εξακολουθήσουν να προστατεύονται, πράγμα που είναι απολύτως φυσικό με τις σημερινές δυσχερείς συνθήκες. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα νέο πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα αξιολογηθεί τους προσεχείς μήνες από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτως ώστε να κριθεί η αποτελεσματικότητά του. Τα όσα λέγονται ή γράφονται για πιέσεις είναι συνεπώς ανυπόστατα.