Στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή αναφέρεται δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Στα ίχνη των φοροφυγάδων» και υπότιτλο «Επιθεωρητές της εφορίας μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες θέλουν να εισπράξουν εκατομμύρια που λείπουν».
Την επιγραφή «Κλειστό λόγω φορολογικής απάτης» μπορεί να αντικρίσουν κάποιοι τουρίστες στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες μπροστά από ταβέρνες, μπαρ ή νυκτερινά κλαμπ, καθώς τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί να φοροδιαφεύγουν τιμωρούνται άμεσα με αναγκαστικό κλείσιμο τουλάχιστον 48 ωρών, που μπορεί να παραταθεί μέχρι και σε 30 ημέρες, σημειώνεται στην αρχή του δημοσιεύματος.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει ξεκινήσει ελέγχους με 1.400 ελεγκτές, που στις περισσότερες περιπτώσεις μεταμφιεσμένοι σε τουρίστες αναζητούν αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν ή άλλες φορολογικές απάτες, καθώς στη χρεοκοπημένη Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια «τρύπα» στην είσπραξη φόρων που στα τέλη Ιουνίου έφθανε τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτά τα 38,2 δισεκατομμύρια αφορούσαν επιχειρήσεις.
Με αυτή την επιχείρηση-αστραπή στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, σημειώνεται, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ελπίζει στη συγκέντρωση τουλάχιστον μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας μάλιστα, ολοένα και συχνότερα, τη στήριξη των ίδιων των πελατών, καθώς, όπως δηλώνει υπάλληλος του ΣΔΟΕ, κάποιοι τουρίστες με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταφέρουν τις παρατηρήσεις τους.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το κράτος έχει ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα, μειώνοντας από την 1η Αυγούστου το ΦΠΑ από το 23% στο 13% για να τονώσει την κατανάλωση και να περιορίσει ταυτόχρονα τη φοροδιαφυγή. Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης με μια «συμφωνία τιμής» υποσχέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών να μετακυλήσουν τις μειωμένες τιμές στους πελάτες τους και αν πραγματικά πέσουν οι τιμές και εισπράττονται φόροι, η μείωση του ΦΠΑ θα παραμείνει σε ισχύ και τον επόμενο χρόνο.
Παράλληλα, στο δημοσίευμα της «Κουρίρ» γίνονται αναφορές στην εισαγωγή νέου φόρου για πολυτελή αυτοκίνητα και για πισίνες, όπως επίσης και για την κατοχή σκαφών και αεροσκαφών, και παρατίθεται δήλωση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, ότι «όλοι όσοι έχουν χρήματα πρέπει να βοηθήσουν, δεν γίνεται διαφορετικά».
Τέλος, υπογραμμίζεται πως το ότι είναι μειωμένα τα φορολογικά έσοδα του ελληνικού κράτους δεν οφείλεται μόνο στη φοροδιαφυγή, αλλά και στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας για έκτη συνεχή χρονιά, την ώρα που η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται, με το ποσοστό των ανέργων να έχει τριπλασιαστεί από την αρχή της κρίσης το 2009, ενώ κάθε ημέρα χάνουν την εργασία τους 700-1.000 Έλληνες.