Συμμετοχή του κράτους στον πιστωτικό κίνδυνο που θα αναλάβουν εφόσον προχωρήσουν σε χορηγήσεις «ειδικού σκοπού», ζητούν οι τράπεζες από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των επιμέρους «συμφώνων ρευστότητας» που θα κληθούν να υπογράψουν.
Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες στο Capital.gr, στην ουσία οι τράπεζες θα προσέλθουν να υπογράψουν επιμέρους μνημόνια κατανόησης με το Υπουργείο στη βάση ενός αρχικού ενιαίου κειμένου, το οποίο ακόμη δεν έχει καταρτισθεί.
Ενόψει της κατάρτισης του βασικού κειμένου, οι τράπεζες επισημαίνουν ότι δεν θα υποχρεωθούν σε χορηγήσεις δανείων. Ωστόσο, στην περίπτωση που στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν χρηματοδοτήσεις με συγκεκριμένη σκοπιμότητα (ενδεικτικά, δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων ευαίσθητων γεωγραφικών περιοχών ή συμμετοχή των τραπεζών σε συγκεκριμένα προγράμματα για πληρωμή φόρων ή ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων, στήριξη επιχειρήσεων που θα μπουν στην περαίωση ή σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών), τότε ο πιστωτικός κίνδυνος θα πρέπει να επιμερίζεται σε τράπεζες και κράτος. Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει π.χ. με τις χρηματοδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ όπου το Δημόσιο εγγυάται το 80% του δανείου που χορηγούν οι τράπεζες προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εξυπακούεται ότι η εγγύηση του κράτους δεν ζητείται για δάνεια που θα αποφασίσουν να δώσουν οι ίδιες οι τράπεζες όπως π.χ. στεγαστικά.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων τραπεζών και Υπουργείου ενόψει των «συμφώνων ρευστότητας», οι τράπεζες έχουν αποδεχτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την παρακολούθηση των δανείων που θα δώσουν μέσω των εγγυήσεων των 25 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον επίτροπο που έχει ορίσει το Δημόσιο σε κάθε τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πρόθυμες να παράσχουν αναλυτικά στοιχεία για το ύψος και την κατεύθυνση των χορηγήσεων ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας.
Εν τω μεταξύ, πέραν της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, οι τράπεζες συζητούν με το Υπουργείο τους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθεί το σχέδιο της έκδοσης ηλεκτρονικών καρτών για τους πολίτες στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Στις κάρτες αυτές, που πιθανότατα θα είναι χρεωστικές, θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του πολίτη. Σε κάθε συναλλαγή του πολίτη είτε με μετρητά είτε με πιστωτική κάρτα, ο αντισυμβαλλόμενος (π.χ. ταμείο σούπερ μάρκετ, εστιατόριο κ.λπ.) θα πρέπει να περνά την ηλεκτρονική κάρτα σε ειδικό πρόγραμμα, έτσι ώστε η απόδειξη του πελάτη να αποστέλλεται μαζί με τον ΑΦΜ του αυτομάτως στην τράπεζα. Οι τράπεζες θα συγκεντρώνουν τις αποδείξεις αυτές και θα τις αποστέλλουν στο Υπουργείο ενδεχομένως και σε καθημερινή βάση.
Η υλοποίηση του προγράμματος των ηλεκτρονικών καρτών απαιτεί ιδιαίτερο συντονισμό, χρόνο και δαπάνη από πλευράς τραπεζών, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστούν λογισμικά συστήματα και να συντονιστούν τα χιλιάδες POS ανά την επικράτεια ώστε να δέχονται την ηλεκτρονική κάρτα.
Πηγή: capital.gr