Μετά τις χθεσινές σχετικές δηλώσεις, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, έδωσε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, και όπου επαναλαμβάνει ότι παίρνει «πολύ στα σοβαρά την απειλή ενός πολέμου νομισμάτων» και υπόσχεται να διατυπώσει «προτάσεις» για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο.

«Παίρνω πολύ στα σοβαρά την απειλή ενός πολέμου νομισμάτων, ακόμη και λανθάνοντος», δήλωσε λίγο πριν αρχίσει σήμερα στην Ουάσινγκτον η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ.

«Το είδαμε με την ιαπωνική παρέμβαση για να μειωθεί η ισοτιμία του γιεν, με τις ανησυχίες της Βραζιλίας για την άνοδο του ρεάλ», υπογράμμισε ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Κίνας προειδοποίησε σήμερα ότι προβλέπει «παγκόσμια οικονομική καταστροφή» αν υποτιμηθεί το γουάν, το οποίο σημειώνεται ότι κρατείται «τεχνητά» σε χαμηλά επίπεδα ώστε να διατηρούνται σε χαμηλές τιμές τα κινεζικά προϊόντα και να αυξάνονται οι εξαγωγές.

Ο κίνδυνος ενός νομισματικού πολέμου πλανάται τις τελευταίες ημέρες πάνω από την παγκόσμια οικονομία, καθώς πολλές αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα η Κίνα, κατηγορούνται από τις πιο πλούσιες ότι δε θέλουν να αφήσουν τα νομίσματά τους να ανατιμηθούν όπως θα συνέβαινε αν δεν παρενέβαιναν στις αγορές συναλλάγματος.