Πρόοδο στην εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, αλλά με καθυστερήσεις και ενίοτε με «αργούς ρυθμούς» διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και τα δημόσια οικονομικά.
Η Επιτροπή στην έκθεση της για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προβλέπει δημοσιονομικό κενό 3,4 δισ. ευρώ το 2015 και συνολικά 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016. Εκτιμά, επίσης, ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την Άνοιξη του 2014.
Επίσης, σημαντικά μειωμένο είναι το ποσό των εσόδων που αναμένονται από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2013: 1,6 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. που ήταν προηγουμένως. Όμως, για το 2014 ο πήχης ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη με την Κομισιόν να ζητά από την Αθήνα να πετύχει έσοδα 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτό που προέβλεπε το μνημόνιο του Μαΐου.
Σημειώνεται επίσης ότι η συρρίκνωση της δημόσιας διοίκησης συνεχίζεται όμως υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις.
«Η οικονομία θα επωφελείτο σημαντικά από μία πιο αποφασιστική και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας: «Αν και η μείωση του μοναδιαίου εργατικού κόστους, που υποστηρίχθηκε από την επιτυχημένη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, οι εξελισσόμενες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων πρέπει να επιταχυνθούν και να ενισχυθούν για να επιταχυνθεί η μετάβαση από τη μείωση του κόστους στις χαμηλότερες τιμές».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μακροοικονομική προοπτική της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει από την προηγούμενη έκθεση, καθώς από τη μία πλευρά το ΑΕΠ της χώρας παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, λόγω της ισχυρής συρρίκνωσης της ζήτησης στο εσωτερικό της Ελλάδας, από την άλλη όμως υπάρχουν ενδείξεις που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της χώρας.
Η Κομισιόν τονίζει ότι ο κίνδυνος εφαρμογής του προγράμματος παραμένει, τονίζοντας ότι το κλιμάκιο της τρόικας που επισκέφθηκε την Ελλάδα εντόπισε νέα κενά που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013 και το 2014.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν και προοπτικές για καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση, αν η ενσωμάτωση των επιβαλλόμενων πολιτικών επιτύχει να άρει την αβεβαιότητα και να επιφέρει μια πιο γρήγορη επιστροφή των επενδύσεων, κυρίως από το εξωτερικό, ενώ και ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη για ένα καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Το πρόγραμμα, επισημαίνει, παραμένει σε γενικές γραμμές σε σωστή τροχιά, και ως εκ τούτου εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπως έχει συμφωνηθεί.