Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στην προσπάθειά της να ανακάμψει οικονομικά, προειδοποιεί το ΔΝΤ, απευθύνοντας έκκληση να αναληφθεί δράση για να αναταχθεί ο τραπεζικός τομέας, που «ακόμη κλυδωνίζεται», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προκειμένου να διατεθούν πιστώσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
«Ανησυχούμε για το ότι η οικονομική ανάκαμψη σε όλη την ευρωζώνη ακόμη παραμένει μακρινή, και αυτή η αδυναμία δεν καταγράφεται μόνο στην περιφέρεια, αλλά επίσης και στις χώρες του πυρήνα», ανέφερε ο Μαχμούντ Πράνταν, υποδιευθυντής της διεύθυνσης του ΔΝΤ που είναι αρμόδια για την Ευρώπη, κατά την διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης.
Ο ίδιος πάντως βιάστηκε να προσθέσει ότι η ευρωζώνη έχει επιτύχει έναν «εντυπωσιακό βαθμό σταθερότητας».
«Πράγματι, η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει ένα πολύ δύσκολο, γεμάτο προκλήσεις οικονομικό υπόβαθρο, αλλά δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να υποτιμήσουμε το πόση πρόοδος έχει επιτευχθεί», είπε ο Πράνταν.
Σε μια αποτίμηση που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εξήρε την συνεχιζόμενη προσπάθεια της ευρωζώνης να προχωρήσει σε μια τραπεζική ένωση, να ενισχύσει το ταμείο «διάσωσης» και να βελτιώσει τον μηχανισμό εποπτείας των εθνικών προϋπολογισμών. Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο ο μεταρρυθμιστικός ζήλος της να ατονήσει μόλις η οικονομική κατάσταση βελτιωθεί.
Χθες Τετάρτη αναλυτές προέβλεψαν ότι η 17μελής ευρωζώνης μπορεί να βγει από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο.
Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη «έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης», αναγνώρισε το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως «οι ακραίες εντάσεις στις αγορές έχουν υποχωρήσει», όπως και ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης.
Όμως η αυξανόμενη ανεργία, ιδίως των νέων, η ασθενική ζήτηση και ο ακόμη ευάλωτος τραπεζικός τομέας «έχουν αυξήσει τους κινδύνους στασιμότητας και πολιτικών εντάσεων» και τον κίνδυνο αυτές να «διαχυθούν στην παγκόσμια οικονομία», σημείωσε το ΔΝΤ.
«Πρώτιστη προτεραιότητα» για το Ταμείο είναι η αποκατάσταση των ισολογισμών των τραπεζών, που θεωρεί προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η ροή πιστώσεων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που με τη σειρά του πιστεύει πως θα οδηγήσει σε ανάπτυξη. Ανάμεσα στα «απαιτούμενα βήματα» είναι η πλήρης αναγνώριση των ζημιών των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι αδύναμες αλλά βιώσιμες και το κλείσιμο ή η αναδιάρθρωση εκείνων που δεν μπορούν να σωθούν.
Το ΔΝΤ καλωσόρισε τα σχέδια να υπάρξει αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων στην ευρωζώνη πριν τεθεί σε λειτουργία ο εποπτικός φορέας των τραπεζών το 2014 υπό την αιγίδα της ΕΚΤ. Όμως σημείωσε ότι πρέπει να συμμετέχει στο φορέα αυτόν ένα «ανεξάρτητο τρίτο μέρος». «Αυτό δεν σημαίνει πως θεωρούμε ότι η ΕΚΤ δεν είναι αξιόπιστη», επισήμανε ο Πράνταν. «Θα θέλαμε κάτι που… δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για το εάν αυτή η προσπάθεια είναι επαρκής ή όχι».
Το ΔΝΤ κάλεσε επίσης να υπάρξει «το νωρίτερο μια συμφωνία» για ένα «αξιόπιστο» τρόπο στήριξης των τραπεζών – περιλαμβανομένης και της απευθείας ανακεφαλαιοποίησής τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Η ευρωζώνη χρειάζεται να «επιταχυνθεί» η πορεία προς την πλήρη τραπεζική ένωση και ένα «ισχυρό, κεντροποιημένο» και ανεξάρτητο μηχανισμό για την εκκαθάριση ή την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, επέμεινε το ΔΝΤ.
Παράλληλα, συστήσει «γενικά» τη συνέχιση της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ, περιλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων της.
Ακόμα, προτείνει «μη συμβατικά μέσα υποστήριξης» με στόχο να διευκολυνθεί ο δανεισμός προς τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, ή να «μεταδοθεί» αποτελεσματικά η νομισματική της πολιτική, κάτι που δυσχεραίνεται από τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.
Το ΔΝΤ «καλωσόρισε» την παράταση που αποφάσισαν πρόσφατα οι Βρυξέλλες να δοθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών τους στόχων, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω ευελιξία σε ορισμένες περιπτώσεις». Ακόμη, κάλεσε να προχωρήσουν «κι άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα» για να βελτιωθεί η αναπτυξιακή προοπτική και να ισορροπήσει η ζήτηση εντός της ευρωζώνης.
Το Ταμείο αναφέρθηκε ειδικά στα οφέλη του «ανοίγματος» των αγορών υπηρεσιών και επαγγελμάτων που ως σήμερα ήταν «κλειστά», τονίζοντας πως μπορεί να «προωθήσει τον ανταγωνισμό σε διακρατικό επίπεδο και να αυξήσει την παραγωγικότητα». Ακόμη, κάλεσε εντός των μεμονωμένων χωρών να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, ώστε να «αρθεί η ακαμψία, να αυξηθεί η απασχόληση και όπου είναι αναγκαίο να υπάρξουν πιο ευέλικτες συλλογικές συμβάσεις».