Νέα έφοδο πραγματοποιούν ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των 4 μεγάλων τραπεζών της χώρας μας.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα κλιμάκια επανήλθαν για ελέγχους, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν αφορούν συνέχεια των χθεσινών ελέγχων, που είχε ως αντικείμενο τις χρεώσεις και προμήθειες σε σειρά συναλλαγών και υπηρεσιών από πλευράς τραπεζών.
Την Πέμπτη, κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίστηκαν στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τα στοιχεία που ζητήθηκαν αφορούσαν στο ζήτημα των χρεώσεων και η σχετική έρευνα έγινε προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές ή όχι.
Μεταξύ άλλων ζητήθηκαν έγγραφα ενώ έγινε και αντιγραφή του περιεχομένου σκληρών δίσκων.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες ανακοίνωσαν πάγωμα σε κάποιες κατηγορίες χρεώσεων και προμηθειών που είχαν ανακοινώσει, για συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις κάρτες, μερικές ημέρες, μετά από συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα αυτό υπό τον πρωθυπουργό και την συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, των διοικήσεων των τραπεζών και της ΕΕΤ.
Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στον ΣΚΑΪ 100.3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, αναφερόμενος στο ζήτημα είπε ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει καμία εμπλοκή στην έφοδο, που αποφασίστηκε από την ανεξάρτητη, βάσει του Συντάγματος, Επιτροπή Ανταγωνισμού».
«Συνεπώς, δεν πρόκειται για πολιτική εμπλοκή αλλά για θεσμική λειτουργία του κράτους, όπως άλλωστε έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και σε άλλους κλάδους, για παράδειγμα το 2012 στους κατασκευαστές. Ενδεχομένως, κάποιους να ξενίζει και σε κάποιους άλλους να αρέσει. Εφ’ όσον το κοινό αίσθημα, όπως εκφράζεται και από τις καταγγελίες πολιτών στο Υπουργείο Ανάπτυξης, τα μέσα ενημέρωσης και προφανώς και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εντέλλεται από το Σύνταγμα να το διερευνήσει. Άρα, εφόσον η έρευνα έγινε στα πλαίσια του Νόμου, καλώς η Επιτροπή έκανε την δουλειά της. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κρίνει αν, πότε και πού θα κάνουν έφοδο», πρόσθεσε.