«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ενίσχυση και την διεύρυνση της πολυμερούς ενεργειακής συνεργασίας μέσω του East Med Gas Forum, καθώς θεωρούμε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία στρατηγικής αξίας για την σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Πιστεύουμε στη συνεργασία μεταξύ των χωρών που παράγουν φυσικό αέριο, των καταναλωτριών χωρών και των χωρών διαμετακόμισης για την βέλτιστη ανάπτυξη των υφιστάμενων και των νέων υποδομών».
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στη σύνοδο της Ομάδας Εργασίας του East Med Gas Forum που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5-6 Νοεμβρίου στο Κάιρο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Κατά τη σύνοδο σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και καταγράφηκε σύγκλιση θέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων μελών (Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη).
Στη συνεδρίαση μετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων ενεργειακών ομίλων, μεταξύ των οποίων οι BP, Shell, ExxonMobil, Total, Delek. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean. Παρόντα ήταν επίσης στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Η κ. Σδούκου χαιρέτισε επίσης την ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας και των ΗΠΑ στις εργασίες της συμβουλευτικής επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου. Ειδική αναφορά έκανε στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην συμμετοχή της ΕIB και της EBRD. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στηρίξει χρηματοδοτικά το East Med Gas Forum, ενώ η στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτυπώνεται στη μελέτη που εκπονεί με αντικείμενο τη σύνταξη masterplan για την βέλτιστη αξιοποίηση των βεβαιωμένων και των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής.
«Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον υφιστάμενο και τον δυνητικό μας ενεργειακό πλούτο για να αποκλιμακώσουμε την ενδημική αστάθεια στην περιοχή μας και να δημιουργήσουμε έναν κρίσιμο πυρήνα για μια διαδικασία εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας στο μέλλον», κατέληξε.
Η επόμενη Υπουργική Σύνοδος θα γίνει τον Ιανουάριο του 2020, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Φόρουμ.