Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για την επίτευξη ανάπτυξης από το 2014 και για πρωτογενές πλεόνασμα διατυπώνει με σημερινό του άρθρο ο Economist.
Ο Economist υπογραμμίζει πως η «εύθραυστη» ελληνική κυβέρνηση κατάφερε, έστω και οριακά, και υπό την πίεση των δανειστών να προχωρήσει με καθυστέρηση σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Σε αυτό συνέβαλε, όπως αναφέρει το περιοδικό, και η ανακοίνωση του κ.Σαμαρά για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κίνηση που συνέβαλε στο να κερδίσει τους διαφωνούντες βουλευτές λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
Πάντως, ο Economist υποστηρίζει πως η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρή από την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Ο κ.Βενιζέλος είναι απασχολημένος με την προετοιμασία της Ελλάδα για την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να απολύσει 4.000 δημόσιους υπαλλήλους φέτος και άλλους 11.000 το 2014.
Οι πρώτοι που θα αποχωρήσουν θα είναι οι 2.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ και θα ακολουθήσουν οι δημοτικοί αστυνόμοι, οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί. Η παλιά ζωή, με υψηλούς μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα τελείωσε» υπογραμμίζει ο Economist, ο οποίος επικαλείται δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη ότι «το παιχνίδι έχει αλλάξει για τα καλά».
Παρόλο αυτά – τονίζει ο Economist – υπάρχουν λίγα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει την πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, βάσει της οποίας το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, ποσοστό χειρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση 4,6%, η ανεργία θα εκτοξευτεί από το 26,9% που είναι σήμερα στο 30% το 2014 τη στιγμή που τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι απογοητευτικά.
«Η Ελλάδα θα χάσει τους φετινούς στόχους με μεγάλη διαφορά» υπογραμμίζει ο Economist, ο οποίος σε μια σύγκριση της Ελλάδας με της Πορτογαλίας επισημαίνει πως η κατάσταση στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου είναι ελαφρώς καλύτερη παρά την πολιτική κρίση που μαίνεται λόγω της πολιτικής λιτότητας.