Πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βλάψει το παγκόσμιο κύρος της χώρας, θα αποτρέψει τους επενδυτές και θα υπονομεύσει το εμπόριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ.
Προειδοποιώντας κατά μιας πιθανής αποχώρησης, ο Χέιγκ δήλωσε ότι η παραμονή της Βρετανίας σε μια αναδιοργανωμένη ΕΕ, θα αποτελούσε την καλύτερη λύση και για τις δύο πλευρές.
Η υπόσχεση που έδωσε τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς 40 ετών με την ΕΕ και να διενεργήσει δημοψήφισμα σχετικά με το αν θα παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις πολλών ευρωπαίων συμμάχων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι «πληγές», οι οποίες έχουν προκληθεί από τα σφάλματα της ΕΕ είναι τόσο μεγάλες που οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν και ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ», δήλωσε ο Χέιγκ κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. «Πιστεύω ωστόσο ότι πραγματοποιώντας μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ώστε η Βρετανία να επιθυμεί να παραμείνει σε αυτή, αποτελεί την καλύτερη λύση τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη», είπε.
Για «τεράστιους» κινδύνους που ελλοχεύουν από πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είχε μιλήσει νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο οποίος συνέστησε η Ρώμη και το Λονδίνο να εργαστούν από κοινού ώστε να επέλθουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, κάτι που απαιτεί «αλλαγή ταχυτήτων».
Οι δύο χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, που θα συμπεριλαμβάνει τους τομείς της ενέργειας, των υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής οικονομίας, δήλωσε ο Λέτα. Η ενιαία αγορά είναι ο «καλύτερος μηχανισμός αποκατάστασης της ανάπτυξης στην Ευρώπη», είπε.