Η έκδοση ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετίας, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα συρρικνώνουν τους ισολογισμούς τους και οι επενδυτές ανησυχούν για τους κινδύνους που διατρέχουν από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η συνολική έκδοση χρέους από τις τράπεζες μειώθηκε κατά 7% σε 230,3 δισεκ. δολάρια, που είναι και το χαμηλότερο ποσό από το 2003, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Dealogic.
Η μείωση προκλήθηκε κυρίως από τη μεγάλη μείωση της έκδοσης ομολόγων από τις τράπεζες στα 183,7 δισεκ. δολάρια από 209,4 δισεκ. δολάρια στο αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Αντίθετα, η έκδοση χρέους από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, αυξήθηκε σε 46,7 δισεκ. δολάρια από 37 δισεκ. δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
Η μειωμένη προσφυγή των τραπεζών σε δανεισμό αντανακλά μία σειρά πιέσεων που αντιμετωπίζουν, περιλαμβανομένης της ανάγκης να έχουν μικρότερους και πιο εύρωστους ισολογισμούς καθώς και της ανησυχίας των επενδυτών σχετικά με τους κανόνες «bail – in» (δηλαδή, της συμμετοχής των επενδυτών στο κόστος αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών), οι οποίοι αποσκοπούν στη μείωση της επιβάρυνσης των φορολογουμένων για τις διασώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.
Επίσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν σε θέση να επωφεληθούν από τα φθηνά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αν και αυτό αναμένεται να περιορισθεί στο μέλλον. Τον Ιούνιο, η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή ζημιών στους πιστωτές των τραπεζών, στην περίπτωση που μία τράπεζα πτωχεύσει.