Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 895,55 μονάδες καταγράφοντας πτώση -0,03%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 11,24 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η αγορά θα επηρεαστεί από την απόφαση της Morgan Stanley Capital International (MSCI) να υποβαθμίσει την ελληνική αγορά από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη.

Η υποβάθμιση θα γίνει στα πλαίσια της εξαμηνιαίας τακτικής αναθεώρησης των δεικτών της MSCI τον Νοέμβριο. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις από άλλους οίκους που καταρτίζουν διεθνείς δείκτες.

Η πρώτη αναπόφευκτη επίπτωση της υποβάθμισης θα είναι η έξοδος (φυγή) από το ΧΑ των συντηρητικών funds που επενδύουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τη θέση τους θα πάρουν περισσότερο επιθετικά χαρτοφυλάκια και hedge funds, τα οποία τοποθετούνται βραχυχρόνια, κινούνται επιθετικά και αναλαμβάνουν αυξημένο ρίσκο, κυνηγώντας υψηλές αποδόσεις.

Η εξέλιξη φαίνεται αρνητική για το ΧΑ, μπορεί όμως να αποδειχθεί θετική, καθώς το μερίδιο διεθνών κεφαλαίων που του αναλογεί μεταξύ των αναδυόμενων αγορών είναι μεγαλύτερο – σε ποσοστά και απόλυτους αριθμούς.