Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ανάστησε την ευρωπαϊκή οικονομία πέρυσι, θα πρέπει να αναλάβει ξανά δράση ώστε να βγει η ευρωζώνη από την ύφεση, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ ζητώντας ουσιαστικά να γίνουν αποφασιστικά βήματα πέρα από τις μειώσεις των επιτοκίων.
Οι 17 χώρες της ευρωζώνης υποφέρουν από την πιο μακροχρόνια ύφεση από τότε που δημιουργήθηκε η ένωση, από υψηλά χρέη και τραπεζικές κρίσεις.
Ένα χρόνο αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε διά στόματος του Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να σκεφτεί άλλους τρόπους για να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία πέραν της περικοπής επιτοκίων.
Σε αυτούς περιλαμβάνει και προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης, αντίσοιχα αυτών που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ΕΚΤ έχει ακολουθήσει προγράμματα αγοράς ομολόγων στο παρελθόν, αλλά κάθε φορά τραβούσε το αντίστοιχο ποσό από την αγορά ώστε να μη θεωρηθεί ότι τυπώνει χρήμα, κάτι που θα αύξανε τις πληθωριστικές πιέσεις.
Όμως με τον πληθωρισμό πολύ κάτω από το στόχο του 2%, στο 1,2%, και με χώρες όπως η Ελλάδα σε αποπληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ ουσιαστικά ενθαρρύνει την ΕΚΤ να ρίξει χρήμα στην αγορά, χωρίς φυσικά να το λέει ανοιχτά.