Έτοιμη να αναλάβει δράση φέρεται να είναι η Κομισιόν, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι σκληρή λιτότητα δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσμα ούτε για τις χώρες του Νότο, αλλά ούτε και για τον πλούσιο Βορρά.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια σκληρής λιτότητας, η ύφεση και η ανεργία, ειδικά των νέων, έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη και φυσικά έχουν θορυβήσει τους ευρωπαίους ηγέτες, τρεις μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές και ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές.

Σε λίγη ώρα η Κομισιόν αναμένεται παρουσιάζει προτάσεις για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας, ωστόσο η χαλάρωση αυτή δε θα έρθει χωρίς ανταλλάγματα, καθώς αναμένεται να ζητηθούν διαρθρωτικές αλλαγές.

Αρχικά, παράταση χρόνου για τη μείωση των ελλειμμάτων τους αναμένεται να λάβουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Ιταλία, ενώ σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία θα συνεχιστεί, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς, η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει ταχύτερες διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά από χώρες όπως η Γαλλία.