Η Πορτογαλία ενδέχεται να ζητήσει μία νέα αναθεώρηση των δημοσιονομικών της στόχων για το 2014, υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κουέλιου, ο οποίος έχει δεσμευθεί ενώπιον των διεθνών πιστωτών της χώρας του να μειώσει το έλλειμμά της στο 4% του ΑΕΠ της τον επόμενο χρόνο.
«Δεν αποκλείεται να καταστεί αναγκαίο η κυβέρνηση να ζητήσει μία επιπλέον χαλάρωση για το 2014», επισήμανε ο Πάσους Κουέλιου, μιλώντας στο Κοινοβούλιο.
«Μία χαλάρωση των στόχων ενδεχομένως να αποδεικνυόταν σημαντική το 2014, όμως εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τηρήσουμε τους προβλεπόμενους όρους», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Πάσους Κουέλιου, ζηλωτής έως σήμερα της αυστηρής τήρησης του προγράμματος λιτότητας που απορρέει από τη συμφωνία του Μαΐου 2011 για την παροχή διεθνούς δανειακής βοήθειας, διαβεβαίωσε εν τούτοις πως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ για φέτος, εξακολουθεί να τηρείται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες βράδυ η Γενική Διεύθυνση (τήρησης) του Προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα στην Πορτογαλία, που έως σήμερα έχει επωφεληθεί σε δύο περιπτώσεις από τη χαλάρωση των δημοσιονομικών της στόχων —μία τον Σεπτέμβριο και άλλη μία τον Μάρτιο— έχει φθάσει το πρώτο τετράμηνο τα 2,4 δισεκ. ευρώ, με τον υπουργό Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ να επισημαίνει πως αυτός ο αριθμός υπολείπεται μόλις 300 εκατ. από τις προβλέψεις.
Το περασμένο έτος, το έλλειμμα έφτασε το 6,4% —ξεπερνώντας τον στόχο του 5%— και μετά την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,2% το 2012, η οικονομία φέτος αναμένεται να συρρικνωθεί κατά άλλο ένα 2,3%, βάσει των επίσημων προβλέψεων, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο η ανεργία ανέβηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στο 17,7%.
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, η Λισαβόνα παρουσίασε χθες ένα νέο σχέδιο παροχής κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, ανακοινώνοντας πως θα επιτρέψει φοροαπαλλαγές 20% σε επενδύσεις κεφαλαίων έως 5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον και να βγάλει την οικονομία από τη δριμεία ύφεση.
Ο Γκάσπαρ δήλωσε πως τα μέτρα αποτελούν μία «καινοτόμο και άνευ προηγουμένου» κίνηση που στόχο έχουν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας πως η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει από το δεύτερο μισό του έτους. «Η ώρα για επενδύσεις έφθασε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Γκάσπαρ δήλωσε πως τα μέτρα θα έχουν άμεση επίπτωση στην οικονομία και ενδέχεται να οδηγήσουν στη μείωση του φόρου επί των επιχειρήσεων έως και το 7,5% σε ορισμένες περιπτώσεις, από το ισχύον 24%.
Τα μέτρα στοχεύουν κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της πορτογαλικής οικονομίας και οι οποίες λόγω της κρίσης δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δάνεια.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης πως σκοπεύει να ιδρύσει έναν αναπτυξιακό οργανισμό για να στηρίξει αυτές τις επιχειρήσεις, με τη χρηματοπιστωτική βοήθεια της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW.