Σήμερα το απόγευμα αναχωρεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για τις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

Στη ατζέντα των συμβουλίων, εκτός από τη Διακυβέρνηση IASB (International Accounting Standards Board), βρίσκεται και η συζήτηση επί των προτάσεων της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μία δέσμη νομοθετικών μέτρων, η οποία περιλαμβάνει την πλέον εκτεταμένη ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και την περιοχή του ευρώ από την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις που διαπιστώνονται στην υφιστάμενη νομοθεσία, επιδιώκεται η ευρύτερη και ενισχυμένη εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών, αλλά και των μακροοικονομικών πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για τα κράτη μέλη που δε συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους προβλέπονται νέοι μηχανισμοί επιβολής. Στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» που συμφωνήθηκε πρόσφατα ενσωματώνονται όλες οι αναθεωρημένες και νέες διαδικασίες επιτήρησης σε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.

Επίσης, θα γίνει συζήτηση για τη Διακυβέρνηση του ΔΝΤ παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου, Ντομινίκ Στρος-Καν, καθώς και για την πορεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου.