Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη κίνηση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά εμπράγματα διασφαλισμένα ομόλογα (ABS) προκειμένου να βοηθήσει αυτές τις χώρες να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους, έχει εκφράσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας στο κόμμα του πως αυτό ισοδυναμεί «με κεκαλυμμένη κρατική χρηματοδότηση», υποστηρίζει στη σημερινή του έκδοση το περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Σόιμπλε έκανε αυτές τις επισημάνσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Χρηστιανοδημοκρατικού Κόμματός του (CDU) την περασμένη Τετάρτη, υποστηρίζοντας πως η αγορά από την ΕΚΤ τέτοιων καλυμμένων ομολόγων συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Επικαλούμενη πηγή της Κεντρικής Τράπεζας, η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ είχε δημοσιεύσει την περασμένη Τετάρτη πως η πλειονότητα των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ φέρεται να τάσσεται υπέρ της αγοράς εμπράγματα διασφαλισμένων ομολόγων. Την ίδια ημέρα, όμως, ο κύριος οικονομολόγος της ΕΚΤ Ιβ Μερς υποστήριξε πως η ευρωπαϊκή τράπεζα δεν πρόκειται να συνδράμει τις αγορές με την αγορά ομολόγων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, απαντώντας πως ουδέποτε κάνει σχόλια για εσωτερικές διεργασίες κομμάτων.