Θετικά σχόλια εισέπραξε από την τρόικα η Ιρλανδία, γεγονός που οδηγεί στην εκταμίευση της δόσης των 2,4 δισ. ευρώ.
«Η Ιρλανδία χρειάζεται συνεπή, αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων για να διατηρήσει το έλλειμμά της κάτω από το 7,5% του ΑΕΠ της όπως έχει συμφωνήσει», ανέφερε η τρόικα.
Η Ιρλανδία, μια χώρα η οποία επλήγη σοβαρά από την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, έκτοτε έχει επιτύχει «σημαντική πρόοδο» στις προσπάθειες ανάταξης των οικονομικών της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Όμως θα απαιτηθούν «συνεχιζόμενες προσπάθειες πολιτικής» για να καμφθεί η υψηλή ανεργία• να ανοίξουν προστατευόμενοι τομείς της οικονομίας όπως οι νομικές υπηρεσίες• και να προχωρήσουν αποκρατικοποιήσεις.
Στην ανακοίνωση της τρόικας αναφέρονται ρητά οι δαπάνες στον τομέα της υγείας ως ένας παράγοντας που θα μπορούσε να «απειλήσει» την δημοσιονομική πειθαρχία.
Χάρη στην «αυστηρή εφαρμογή της πολιτικής» που έχει συμφωνηθεί, εκτίμησε η τρόικα των πιστωτών, η οικονομία της Ιρλανδίας συνεχίζει να αναπτύσσεται, με το ΑΕΠ της να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% φέτος και 2% το 2014 παρά την ασθενή ζήτηση των βασικών της εμπορικών εταίρων. Η τρόικα χαρακτηρίζει επίσης θετικές ενδείξεις την πρόσφατη δημοπράτηση κρατικών αξιόγραφων, την υψηλότερη του αναμενομένου εγχώρια ζήτηση και το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα.
Αντιπροσωπείες της τρόικας επισκέφθηκαν την Ιρλανδία τον Απρίλιο και τον Μάιο για να αξιολογήσουν την πορεία του προγράμματος στήριξης, που συμπεριλαμβάνει δάνεια από την ΕΕ και κράτη-μέλη ύψους 45 δισ. ευρώ και μια γραμμή πιστώσεων του ΔΝΤ ύψους 22,5 δισ. δολαρίων.
Η ανακοίνωση αυτή από την τρόικα ακολούθησε την πιο πρόσφατη (10η κατά σειρά) αποτίμηση του προγράμματος και θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και 400 εκατ. ευρώ υπό μορφή διμερών δανείων που η Ιρλανδία συνάπτει με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ).
Η Ιρλανδία τα έχει πάει καλύτερα του αναμενομένου στις προσπάθειες για την μείωση του δημοσίου ελλείμματός της, που ανερχόταν στο 13,4% το 2011 και είχε φτάσει το 30,8% του ΑΕΠ της το 2010.