Στην υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Αιγύπτου στην κατηγορία των κερδοσκοπικών τοποθετήσεων, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s, μειώνοντας την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε CCC+ (από B-).
Η S&P επικαλείται το γεγονός ότι η κυβέρνηση στο Κάιρο αποτυγχάνει να επιλύσει καίρια δημοσιονομικά προβλήματα.
Ο οίκος αξιολόγησης επιφυλάσσει την βαθμίδα αυτή για κράτη που εκδίδουν ομόλογα «μέτριας» ποιότητας, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν.
«Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν ως τώρα προτείνει – στον αιγυπτιακό λαό ή στην διεθνή κοινότητα των πιστωτών – μια βιώσιμη βραχυπρόθεσμη στρατηγική για την διαχείριση των αναγκών της χώρας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό» ή την κάλυψη των υποχρεώσεών της σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό της δανεισμό, ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
«Η ικανότητα των αιγυπτιακών αρχών να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, να αμβλύνουν τις πιέσεις που θέτουν οι διορίες αποπληρωμής του αιγυπτιακού εξωτερικού χρέους, να ενδυναμωθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, συνολικώς έχει επιδεινωθεί», υποστηρίζει ο S&P.
Η αιγυπτιακή οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσχέρειες μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που προκάλεσε την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ και σήμανε την έναρξη μιας περιόδου πολιτικής αστάθειας και εντεινόμενης πόλωσης έπειτα και από την εκλογή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία τον Ιούνιο του 2012.
Οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ένα δάνειο ύψους 4,8 δισ. δολαρίων στη χώρα καθυστερούν, λόγω των δυσχερειών σε ό,τι αφορά την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων από μέρους του Καΐρου.
Η S&P αναμένει ότι οι “χρηματοοικονομικές πιέσεις θα παραμείνουν ισχυρές” και ότι οι διεθνείς πιστωτές θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν απροθυμία να δανείσουν την Αίγυπτο, αλλά παρ’ όλ’ αυτά εκτίμησε ότι υπάρχει η πρόθεση να βρεθούν κεφάλαια ώστε να αποφευχθεί μια σοβαρότερη κρίση και διατηρεί σταθερή την προοπτική του μακροπρόθεσμου αιγυπτιακού αξιόχρεου.
Η αιγυπτιακή κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα συναλλαγματικά της αποθέματα, τα οποία ανέρχονταν σε 36 δισ. ευρώ πριν από την εξέγερση του 2011, έχουν περιοριστεί στα 14,42 δισ. δολάρια – ενώ οι αρχές θεωρούν τα 15 δισ. δολάρια «κρίσιμο όριο».
Στις αρχές της χρονιάς οι άλλοι δύο μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, οι Moody’s και Fitch, υποβάθμισαν την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου σε B3 και Β αντίστοιχα, με αρνητική προοπτική, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος νέας εκ μέρους τους υποβάθμισης μέσα σε 12 μήνες.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε σήμερα, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου στην Ουάσινγκτον, πως το Ταμείο δεν σχεδιάζει αυτή την χρονική περίοδο να στείλει εκ νέου μια ομάδα διαπραγματευτών στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με το δάνειο, τονίζοντας ότι αναμένει νεότερα δεδομένα και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης Μόρσι.