Τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αξιοποιώντας την τεχνική βοήθεια από την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπιστώνει η Task Force, υπό τον Χορστ Ράϊχεμπαχ στην τέταρτη τριμηνιαία έκθεσή της για τη χώρα μας.
Ωστόσο, πηγές της Task Force στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας που πλήττει την ελληνική οικονομία και κυρίως τις ΜμΕ, ενώ παραδέχθηκαν ότι η είσπραξη εσόδων από τη φορολογία δεν είναι ακόμη ικανοποιητική.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπήρξε σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα θετικό και παραγωγικό, όσον αφορά τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Η Task Force επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων. Ειδικότερα, μια πηγή που πρόσκειται στην ίδια τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον σχεδιασμό της αναδιοργάνωσης των ελληνικών υπουργείων και έχουν ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να διατηρηθούν και να ολοκληρωθούν επιτυχώς.
Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η έλλειψη ρευστότητας. Τόνισε ότι το πρόβλημα μπορεί, εν μέρει, να μετριαστεί μέσω των πόρων που διαθέτουν τα διαρθρωτικά ταμεία για την Ελλάδα.
Τα διαρθρωτικά ταμεία διαθέτουν 1,2 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ τα επόμενα τρία χρόνια τα οποία μέσω των δανείων της ΕΤΕπ αναμένεται να φτάσουν τα 2,7 δισ. ευρώ. Κατά τις πηγές της Task Force, τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Όμως, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, «μεγάλη πρόκληση για τη χώρα παραμένει η αξιοποίηση όλων των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία» και εξέφρασε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Task Force να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Task Force σημείωσε με ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε θεσμικό επίπεδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Ιδιαίτερα θετικά σχόλια έγιναν για το νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και «την αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις».
Ωστόσο, πηγή της Task Force αναγνώρισε ότι η είσπραξη των εσόδων από το κράτος δεν είναι ικανοποιητική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση της Task Force «είναι ακόμη πολύ νωρίς να διαπιστωθεί εάν οι μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση της ικανότητας του κράτους να εισπράττει φόρους».
Όσον αφορά τους φορολογικούς ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή, πηγές της Task Force χαρακτήρισαν ορισμένα δημοσιεύματα περί αυτόματης πρόσβασης των φορολογικών αρχών στους τραπεζικούς λογαριασμούς μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα. Οι πηγές αυτές εξήγησαν ότι μόνο αν υπάρχουν υποψίες παρανομίας και με δικαστική απόφαση οι φορολογικές αρχές θα έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.