Τη διαβεβαίωση πως, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το αυστριακό τραπεζικό απόρρητο, αφενός δεν πρόκειται να πειραχτεί «το βιβλιάριο αποταμίευσης της γιαγιάς» και αφετέρου η Αυστρία θα συμμετάσχει στην καταπολέμηση της απάτης στους φορολογικούς παραδείσους, έδωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της οργάνωσης Βιέννης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του, που ολοκλήρωσε απόψε τις εργασίες του.
Ο ίδιος τάχθηκε κατά εθνικών εγωισμών και υπέρ κοινών και δίκαιων ευρωπαϊκών λύσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί κανείς να αδιαφορεί όταν κάποιοι πάμπλουτοι διατηρούν κεφάλαια που υπερβαίνουν το πενηνταπλάσιο του αυστριακού ΑΕΠ σε φορολογικούς παραδείσους, οι οποίοι, όπως είπε, θα πρέπει να εκλείψουν και εδώ η Αυστρία πρέπει να είναι ανάμεσα στους πρωτοστάτες.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, σαφής και ουσιαστική θα είναι η συμβολή της Αυστρίας στην ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών, καθώς η ίδια είναι χρηματοπιστωτικό κέντρο και δεν επιτρέπεται να δημιουργείται η εντύπωση πως αποτελεί παράδεισο για ολιγάρχες και φοροφυγάδες.
Οι σημερινές τοποθετήσεις του καγκελάριου έρχονται να ενισχύσουν τη χθεσινοβραδινή κοινή απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, για συμμετοχή της Αυστρίας στις συνομιλίες στην ΕΕ για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων, που η Βιέννη ελπίζει ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Μαΐου.
Στην χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της κυβέρνησης συνασπισμού υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να θιγεί το αυστριακό τραπεζικό απόρρητο για τους ημεδαπούς φορολογούμενους, κάτι που η Βιέννη έχει διακηρύξει επανειλημμένα, ενώ θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη οι διμερείς φορολογικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αυστρία με Ελβετία και Λίχτενσταϊν.
Η ανακοίνωση αυτή θεωρήθηκε αναγκαία για να εκτονωθεί η αναστάτωση που προξένησε χθες στην κυβέρνηση η επιστολή, ή, κατ΄ άλλους, το σχέδιο επιστολής, της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μαρία Φέκτερ (του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που φερόταν να έχει συνυπογράψει ο καγκελάριος και η οποία έθετε τέσσερις προϋποθέσεις για τη συζήτηση του αυστριακού τραπεζικού απορρήτου.
Δηλώνοντας πλήρη άγνοια για μια τέτοια επιστολή και εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια και οργή του, ο καγκελάριος είχε ασκήσει οξύτατη κριτική στην κυρία Φέκτερ για αυτή την αυθαίρετη ενέργειά της στο θέμα του αυστριακού τραπεζικού απορρήτου, κάνοντας μάλιστα λόγο για γελοιοποίηση που κανείς δεν την είχε ανάγκη.
Στο μεταξύ, στη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο των Βιεννέζων Σοσιαλδημοκρατών, ο κ. Φάιμαν, αναφερόμενος αναλυτικά στη σημασία της κοινωνικής συνοχής, τόνισε πως η Βιέννη αποτελεί διεθνές πρότυπο σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα σε εκείνους της φροντίδας των παιδιών και της υγείας, γεγονός που, όπως είπε, οφείλεται κυρίως στον Σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης (εδώ και 16 χρόνια), Μίχαελ Χόιπλ.