Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες Πέμπτη στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή από την Ολομέλεια, όμως ταυτόχρονα οι όροι για την υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αρκετά αυστηροί.
Έτσι, για χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και εφ’ όσον προκύπτει πραγματική οικονομική αδυναμία, παρέχονται 48 δόσεις, ενώ για χρέη από την 1η Ιανουαρίου του 2013 κι έπειτα προβλέπονται 12 δόσεις.
Οι οφειλέτες με χρέη έως και 5.000 ευρώ θα πληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα σε «απεριόριστες» δόσεις, ακόμη και άνω των 48 εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο, ίσως έως και σε 100, και με ελάχιστο ποσό καταβολής για κάθε δόση τα 10 ευρώ.
Από την άλλη, για όσους έχουν χρέη που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ δεν μπορούν οι δόσεις να ξεπερνούν τις 48, αλλά με τόκο 8,75%.
Για χρέη άνω των 75.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει υπογραφή ανεξάρτητου εκτιμητή που θα πιστοποιεί την αδυναμία πληρωμής, αλλά παράλληλα θα βεβαιώνει τη δυνατότητα πληρωμής των δόσεων, ενώ για χρέη άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται επιπλέον και παροχή εγγύησης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο της οφειλής.
Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους υποχρεωτικά σε έως και 48 δόσεις, έχοντας όμως τη δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων έως και 50% στην περίπτωση που προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση της οφειλής τους.
Η εξαίρεση αυτή δε θα ισχύει στις περιπτώσεις που οι επιτηδευματίες έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα.
Αναλυτικότερα, οι δόσεις θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι και τις 31.6.2017 και θα καταβάλλονται ως εξής:
– Με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά 50%, εφόσον η καταβολή πραγματοποιηθεί εφάπαξ έως και την 30.6.2013,
– Με απαλλαγή 40% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2014,
– Με απαλλαγή ποσοστού 35% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2015,
– Με απαλλαγή ποσοστού 30% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2016,
– Με απαλλαγή ποσοστού 25% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η υπαχθείσα στη ρύθμιση οφειλή εξοφληθεί έως και την 30.6.2017.
Ωστόσο, αυτόματα εκτός της ρύθμισης θα βρεθούν όσοι:
– Δεν πληρώσουν δύο δόσεις
– Καθυστερήσουν για πάνω από ένα μήνα την καταβολή της τελευταίας δόσης
– Δεν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις ή δήλωση ΦΠΑ
– Δημιουργήσουν νέα χρέη κατά τη διάρκεια της ρύθμισης
– Έχουν υποβάλει ελλιπή ή ψευδή στοιχεία ώστε να μπουν στη ρύθμιση.
Σημαντική εξέλιξη είναι η αύξηση του ορίου άνω του οποίου θα ασκείται ποινική δίωξη, από τις 5.000 ευρώ στις 10.000 ευρώ.
Τι αλλάζει στο καθεστώς του ΦΠΑ
Αλλαγές προβλέπονται στον ΦΠΑ, οι οποίες προωθούνται κατ’ εντολή της τρόικας, καθώς στόχο έχουν να υπάρχει πλήρης εικόνα των υπόχρεων αλλά και των βεβαιωμένων οφειλών, ώστε να μπορούν να εισπραχθούν ακόμη και με αναγκαστικά μέτρα.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι νέες ρυθμίσεις διευκολύνουν τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, διότι θα απεμπλακούν από την υποχρέωση καταβολής του 40% με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, κίνηση η οποία δίνει «ανάσες» στους υπόχρεους, σε μια περίοδο που η ρευστότητα αποτελεί ζητούμενο για την πραγματική οικονομία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα θα προβλέπονται οι εξής αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ:
– Η περιοδική δήλωση του ΦΠΑ θα υποβάλλεται με την καταβολή τουλάχιστον 10 ευρώ.
– Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δύο δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
– Στο τέλος του ίδιου μήνα υποβολής της δήλωσης θα καταβάλλεται η πρώτη δόση.
– Η δεύτερη δόση θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα με προσαύξηση 2%.
– Εάν ο υπόχρεος με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλει το 50% του οφειλόμενου ποσού, τότε το υπόλοιπο θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του επόμενου μήνα.
– Εάν ο υπόχρεος καταβάλλει εκπρόθεσμα τη δήλωσή του, τότε θα πρέπει να καταβάλλει εφάπαξ τον οφειλόμενο φόρο.
– Όποιος δεν υποβάλλει δήλωση, θα θεωρείται φοροφυγάς και θα διώκεται και ποινικά.
Τι ισχύει για το «χαράτσι»
Σημαντικές είναι οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, καθώς το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 και σε πέντε ισόποσες δόσεις.
Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
– Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 3.000 ευρώ
– Το οικογενειακό εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2013 να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ
– Το εμβαδόν του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά μέτρα, που προσαυξάνονται κατά 20 τετραγωνικά μέτρα για κάθε προστατευόμενο τέκνο, και μέχρι τα 200 τετραγωνικά μέτρα
– Για τους πολύτεκνους, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 να μην ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, που προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Σημειώνεται ότι το ΕΕΤΑ ισχύει για όλες τις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη, δηλαδή ισχύει ακόμα και για οικοδομές υπό ανέγερση.