Για ύφεση 4,2% το 2013 και ανάπτυξη +0,4% το 2014, κάνει λόγο το βασικό σενάριο των αναλυτών της Eurobank, το οποίο λαμβάνει υπόψη την αναμενόμενη επίδραση των μέτρων τα οποία έχουν ανακοινωθεί μέχρις στιγμής από την ελληνική κυβέρνηση. H προηγούμενη εκτίμηση της Eurobank έκανε λόγο για ύφεση της τάξεως του -3,8%.
Στο 27% η ανεργία το 2014, έναντι 26,5% το 2013.
Παραμένουν μεγάλοι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης. H προηγούμενη εκτίμηση της Eurobank έκανε λόγο για ύφεση της τάξεως του -3,8%.
Πρόκειται για προκαταρκτική πρόβλεψη όπως αναφέρει η Eurobank στην ανάλυσή της, καθώς η εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων για το 2013 και 2014 αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Δεδομένων των ιδιαζουσών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν μεγάλοι, προειδοποιούν οι αναλυτές της τράπεζας.
Όσον αφορά την κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7,6% το 2013 και κατά 0,2% το 2014, ενώ η εγχώρια ζήτηση θα σημειώσει πτώση κατά 8% φέτος και θα διαμορφωθεί σε μηδενικά επίπεδα την επόμενη χρονιά.
H Eurobank προβλέπει άνοδο των εξαγωγών κατά 4,9% το 2013 και περαιτέρω ανάκαμψη κατά 2,1% το 2014.
Όσον αφορά την ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurobank, αναμένεται να ενισχυθεί στο 27% το 2014, από 26,5% φέτος.
Όσον αφορά την Κύπρο, υπό το κεντρικό σενάριο, το οποίο λαμβάνει υπόψιν του μόνο την αναμενόμενη επίδραση των μέτρων τα οποία έχουν ανακοινωθεί μέχρις στιγμής, ο πραγματικός ρυθμός μεταβολής της Κυπριακής οικονομίας εκτιμάται στο -10,9% για το 2013 και στο -4,8% για το 2014. Σε ένα πιο δυσμενές σενάριο, με μεγαλύτερες επιδράσεις της πιστωτικής ασφυξίας, των χρεοκοπιών επιχειρήσεων και των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων,η Eurobank εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου θα μπορούσε να συσταλεί το 2013 κατά 12,9%
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αποτελούν τις πρώτες θετικές ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει εν τω μεταξύ το τμήμα ανάλυσης της Eurobank, στην εβδομαδιαία έκθεση της με τίτλο «7 ημέρες Οικονομία».
Σύμφωνα με τη Eurobank, δύο είναι οι βασικές θετικές εξελίξεις που μέχρι στιγμής μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την βελτίωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της.
Η πρώτη εξέλιξη σχετίζεται με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα τερματιστεί με τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το ελληνικό κοινοβούλιο ενώ η δεύτερη σχετίζεται με την υλοποίηση των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων από το Ταμείο αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Όσον αφορά την πρώτη θετική εξέλιξη, η κυβέρνηση αναμένεται ότι την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με την τρόικα.
Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο θα οδηγήσει στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 8,8 δισ. στο Eurogroup της 14 Μαΐου 2013. Δεν αποκλείουμε η δόση των 2,8 δισ. να εγκριθεί (και συνεπώς να εκταμιευθεί) ξεχωριστά κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group της 29ης Απριλίου 2013. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως η επιτυχής ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αξιολόγησης αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς στην εφαρμογή του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης.
Η κυβέρνηση για πρώτη φορά «άγγιξε» το θέμα της διαχείρισης του προσωπικού του Δημοσίου Τομέα μη διστάζοντας να προχωρήσει ακόμη και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να παραμείνουν στις θέσεις τους.