Περισσότεροι από τους μισούς δήμους της χώρας έχουν ήδη καταφύγει σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Οι δύο υπουργοί είχαν σήμερα συνάντηση με δημάρχους του Νομού Αττικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει ήδη εγκριθεί ποσό 255,3 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών σε 41 δήμους της Αττικής, ενώ άλλοι 99 δήμοι της χώρας θα λάβουν 362 εκατ. ευρώ και οι 13 περιφέρειες θα λάβουν 58,7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, άλλοι 27 δήμοι προσέφυγαν φέτος σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 109 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζονται τα αιτήματα και άλλων 10 δήμων.
Συνολικά, δηλαδή, 167 από τους 325 δήμους της χώρας έχουν ήδη μπει σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τις οποίες θα δοθεί περίπου ένα δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αποδοθεί έως το τέλος του χρόνου, ενώ για το μήνα Απρίλιο υπήρξε διαβεβαίωση από τους δυο υπουργούς ότι θα δοθούν συνολικά 146 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνεται με σεβασμό στην αρχή της διαφάνειας και με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Οι πληρωμές ξεκινούν από τα παλαιότερα χρέη, ενώ τηρούνται αυστηρές διαδικασίες επιβεβαίωσης των οφειλών (μέσω τιμολογίων κ.ά.) και στη διαδικασία παρεμβαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Όσοι δήμοι μπαίνουν στη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν εισπράττουν Παρακρατηθέντες Πόρους. Τα χρήματα αυτά θα εισρέουν στο ταμείο του προγράμματος ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή- Ισόρροπη Ανάπτυξη), του οποίου οι πόροι θα διανέμονται σε δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και στους δήμους που θα επιβραβεύονται για τη χρηστή οικονομική τους διαχείριση.
Σε όσους δήμους πλέον υπερβαίνουν τους προϋπολογισμούς τους κατά 10%, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, το υπουργείο θα λειτουργεί συμβουλευτικά και προειδοποιητικά. Κατά τη δεύτερη υπέρβαση θα παρεμβαίνει υποστηρικτικά και κατά την τρίτη υπέρβαση του προϋπολογισμού θα λειτουργεί κατασταλτικά. Όπως πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, πλέον απαγορεύεται η δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών.