Την ανάγκη μείωσης φορολογικών συντελεστών θα θέσει, τον προσεχή Ιούνιο, η κυβέρνηση στους εταίρους, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, ο υπουργός, η επισήμανση για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ δεν θα αφορά μόνο τον τομέα της εστίασης.
«Αλλαγές πρέπει να γίνουν και σε πολιτικές που φαίνεται να μην αποδίδουν, όπως η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σταϊκούρας, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει διορθώσεις.
Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει δημόσια τον προβληματισμό της για πτυχές της πορείας των εσόδων, ιδίως στο σκέλος των έμμεσων φόρων, είπε ο κ. Σταϊκούρας.
«Η φράση που χρησιμοποιούμε για την είσπραξη των φόρων είναι “προσοχή”, “εγρήγορση”, “καλύτεροι φοροειασπρακτικοί μηχανισμοί”, “επικαιροποίηση των πολιτικών που ασκούνται”» είπε, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για να παραδεχθεί λίγο αργότερα ότι «διαπιστώνεται πράγματι μια τάση απόκλισης έναντι των στόχων για τους έμμεσους φόρους, το τρίμηνο του έτους. Γι΄ αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν ορισμένες πολιτικές. Και γι΄ αυτό, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που επικαιροποιείται, υπάρχει ρητή αναφορά για επαναξιολόγηση του προγράμματος τον Ιούνιο, όπου θα εξετασθεί η μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ στην εστίαση».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, «η ανάγκη αξιολόγησης δεν επικεντρώνεται μόνο στον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά προφανώς μπορεί και πρέπει να αξιολογηθούν και άλλες πολιτικές οι οποίες φαίνεται να μην αποδίδουν, όπως η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης».
Στο σημείο αυτό, ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια συμφωνημένη πολιτική και, από τον Νοέμβριο του 2011, μια μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης την οποία, αν δεν υλοποιούσε, τότε θα έπρεπε να βρεθούν χρήματα από αλλού. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε όμως και στο επίδομα που προβλέφθηκε στους πολίτες που, κατά τεκμήριο, το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το 2012, δόθηκαν 6,3 εκατ. ευρώ από τα 80 εκατ. που είχαν προβλεφθεί και, το 2013, το πρώτο τρίμηνο, έχουν δοθεί 53 εκατ. ευρώ από τα 270 εκατ. που έχουν προβλεφθεί.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις επιστροφές φόρων, επισημαίνοντας ότι, το τρίμηνο, οι επιστροφές αυτές έφτασαν τα 783 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. είναι νέες επιστροφές και τα 570 εκατ., παλαιές επιστροφές.
«Ως προς τα δύο αυτά ζητήματα συνεπώς, υπάρχει η βούληση, στην επόμενη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής τον Ιούνιο, να επαναξιολογηθούν αυτές οι πολιτικές», επέμεινε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις επιστροφές ΦΠΑ αλλά και τις συνολικές επιστροφές φόρων που, το τρίμηνο, ανήλθαν σε 783 εκατ. ευρώ αν και η πρόβλεψη ήταν για 680 εκατ. Από τα 783 εκατ., τα 200 εκατ. ευρώ είναι νέες επιστροφές και τα υπόλοιπα, παλαιές επιστροφές, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι επιστροφές ΦΠΑ θα επιταχυνθούν.
Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι, μέχρι το τέλος του 2013, να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει το δημόσιο ύψους 8 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, έχει επιχορηγηθεί το σύνολο των υπουργείων που οι φορείς τους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Η υστέρηση στις τελικές πληρωμές αρχίζει και καλύπτεται με γρήγορο ρυθμό. Στους δήμους ολοκληρώθηκε η διαδικασία και θα υπάρξει ομαλό πλάνο απορρόφησης. Σε ότι αφορά στον ΕΟΠΥΥ, εκτιμάται ότι θα επισπευσθεί ο χρόνος αποπληρωμής και θα έχει ομαλό ρυθμό χρηματοδότησης και πληρωμής των υποχρεώσεων του. Ολοκληρώθηκε η έγκριση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, οι χρηματοδοτήσεις πήγαν καλά, η υστέρηση πήγε καλύτερα τον Μάρτιο και από ό,τι φαίνεται και τον Απρίλιο.
Σχολιάζοντας τα μεγέθη που παρουσίασε η κυβέρνηση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ανήσυχος για τα στοιχεία. Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε τους ρυθμούς ύφεσης αλλά και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία, «δείγμα ότι ο προϋπολογισμός δεν έκανε λογικές υποθέσεις σε σχέση με την ανάπτυξη και την ανεργία» όπως, χαρακτηριστικά, δήλωσε. «Αυτή η ανεργία δημιουργεί προβλέψεις ότι ο προϋπολογισμός και τα ελλείμματα δεν θα είναι αυτά που έχετε προβλέψει» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, έσπευσε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν τρέχει με την αναμενόμενη ταχύτητα, αντίστοιχα δεν τρέχει με τους ρυθμούς που επιβάλλει το δημοσιονομικό σοκ ούτε και το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει το δημόσιο προς τρίτους.
Την ανάγκη να διοχετευθούν χρήματα στην αγορά, μέσω της επιστροφής των φόρων και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που οφείλει το δημόσιο, επισήμανε και ο βουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Μπέζας.
«Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αλλά και οι αριθμοί που μας παρουσιάζετε» δείχνουν εικόνα ανησυχητική, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς και εκτίμησε ότι η ρύθμιση για τις 48 δόσεις αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο δεν θα δώσει αποτελέσματα.
«Φόροι τρώνε τους φόρους» επισήμανε για την υστέρηση στα έσοδα από έμμεσους φόρους ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, λέγοντας ότι η αύξηση στον ΦΠΑ της εστίασης και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης.
«Η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου δεν είναι ικανοποιητική» παρατήρησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη και πρόσθεσε ότι πρέπει το ταχύτερο να δαπανηθούν χρήματα για την ανάπτυξη.