Οι εισαγωγές της Γερμανίας μειώθηκαν τον Φεβρουάριο, για τρίτη φορά το τελευταίο τετράμηνο, ενώ και οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν τον ίδιο μήνα.
Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας κατέγραψαν μείωση των εισαγωγών κατά 3,8% – η οποία είναι χαμηλότερη από όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5%, ενώ αναμενόταν να παραμείνουν σταθερές, υπογραμμίζοντας ότι η αδυναμία των βασικών εταίρων της Γερμανίας στην Ευρωζώνη επηρεάζει τη ζήτηση για τα προϊόντα της κυριότερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι εξαγωγές σημείωσαν κάμψη στους τρεις από τους τελευταίους έξι μήνες.
«Η ελπίδα μας ήταν ότι η εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία θα στήριζε την οικονομία, όχι μόνο τη δική της αλλά μέσω των εισαγωγών και αυτή της υπόλοιπης Ευρωζώνης και ιδιαίτερα των χωρών που βρίσκονται σε κρίση. Αλλά, η γερμανική οικονομία δεν παίζει έως τώρα τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στο πλαίσιο μίας νέας οικονομικής ισορροπίας στην Ευρώπη. Η εγχώρια ζήτηση φαίνεται να υποφέρει ακόμη από την έλλειψη εμπιστοσύνης, λόγω συγκεκριμένων αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την κρίση του ευρώ», δήλωσε στέλεχος της Berenberg Bank.
Το διορθωμένο εποχιακά πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας αυξήθηκε στα 17,1 δισ. ευρώ από 15,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας φέτος με ρυθμό 0,4%. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία σκιαγραφούν μία μεικτή εικόνα στη Γερμανία, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι θετικοί δείκτες οικονομικού κλίματος στη χώρα υπερβαίνουν τις πραγματικές επιδόσεις της οικονομίας της.