Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) κ. Χαρουχίκο Κουρόντα υποβάθμισε τις ανησυχίες για τη δημιουργία «φούσκας» στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (ομολόγων, μετοχών, ακινήτων κ.ά) από την πρωτοφανή σε μέγεθος νομισματική τόνωση της οικονομίας της χώρας, παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση οδήγησε στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, την υποχώρηση του γεν σε χαμηλό 3,5 ετών και την αύξηση των τιμών των μετοχών σε υψηλό πολλών ετών.
Το γεν υποχώρησε στα 97 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009, μία ημέρα μετά την υπόσχεση της BOJ να «ρίξει» περίπου 1,4 τρισ. δολάρια στην ιαπωνική οικονομία έως το τέλος του 2014, αποσκοπώντας να δώσει τέλος στην 20ετή περίοδο αποπληθωρισμού.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei αυξήθηκε 4,7%, συνεχίζοντας τη χθεσινή άνοδό του κατά 2,2% και υπερβαίνοντας τις 13.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο χαμηλό ρεκόρ του 0,315%.
Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο Μπιλ Γκρος προειδοποίησαν την BOJ ότι με το επιθετικό σχέδιό της διακινδυνεύει την κατάρρευση του γεν.
«Εάν το γεν αρχίζει να υποχωρεί, το οποίο έχει ήδη γίνει, και ο κόσμος στην Ιαπωνία αντιληφθεί ότι πρόκειται να συνεχίσει να υποχωρεί και θέλει να τοποθετήσει στο εξωτερικό τα χρήματά του, τότε η πτώση του γεν θα πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας», δήλωσε ο κ. Σόρος στο πρακτορείο Bloomberg.
«Θα είμαστε σε επαγρύπνηση για τον κίνδυνο φούσκας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σήμερα φούσκα στην αγορά ομολόγων ή μετοχών και δεν βλέπω ότι θα δημιουργηθεί κάποια σύντομα. Αλλά, θα είμαστε σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αυτό», δήλωσε ο κ. Κουρόντα στην Κάτω Βουλή.
Η στρατηγική της BOJ να επιτύχει πληθωρισμό 2% μέσα στην επόμενη διετία θεωρείται ως μία ριζοσπαστική κίνηση για την αναζωογόνηση της ιαπωνικής οικονομίας.
Η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει ομόλογα αξίας περίπου 7 τρισ. γεν (73 δισ. δολάρια) κάθε μήνα, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,4% περίπου του ΑΕΠ της χώρας. Ως μέτρο σύγκρισης σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αγοράζει ομόλογα ύψους 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα που αντιστοιχούν στο 0,6% του αμερικανικού ΑΕΠ.
Επιπλέον, η BOJ θα αυξήσει επίσης τις αγορές κεφαλαίων που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια (exchange – traded funds) κατά 1 τρισ. γεν ετησίως και τις αγορές κεφαλαίων που επενδύονται στην αγορά ακινήτων κατά 30 δις. γεν ετησίως.