Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τις χώρες της ΕΕ «να επιληφθούν του ζητήματος» της φοροδιαφυγής, κυρίως υιοθετώντας μια κοινή στάση όσον αφορά το τι είναι ένας φορολογικός παράδεισος, και υπενθύμισε πως η φοροδιαφυγή κοστίζει κάθε χρόνο στην Ευρώπη «περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο» ευρώ.
Ερωτηθείς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τον κατάλογο των προσωπικοτήτων που είναι μέτοχοι εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους, ο οποίος δημοσιεύθηκε σήμερα από πολλές εφημερίδες στον κόσμο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ωστόσο, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος, η Επιτροπή «έχει μια πολύ σταθερή θέση γενικά για τη φορολογική απάτη» και πρότεινε τον περασμένο Δεκέμβριο μέτρα στα οποία «εξακολουθεί να αναμένεται να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη» της ΕΕ.
Ο στόχος είναι να «περιοριστεί το κόστος της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, το οποίο υπολογίζουμε σε περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο», εξήγησε.
«Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή υποχωρητικότητα για τα άτομα, τις εταιρείες ή τις τρίτες χώρες που παρακάμπτουν τους διεθνείς νόμους για να οργανώσουν τη φορολογική απάτη», δήλωσε.
Η Επιτροπή πρότεινε το Δεκέμβριο ένα πακέτο από περίπου τριάντα μέτρα με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Καλεί σ’ αυτό τα κράτη της ΕΕ να συντάξουν ένα κατάλογο των φορολογικών παραδείσων και να ενισχύσουν τις συμφωνίες διπλής φορολόγησης μεταξύ χωρών, για να αποφεύγονται τα νομικά κενά που ευνοούν τη φορολογική απάτη.
«Περιμένουμε ότι τα κράτη μέλη θα αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα», δήλωσε προσθέτοντας: «Θέλουμε τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μια κοινή θέση κι ένα κοινό ορισμό για το τι είναι ένας φορολογικός παράδεισος».
Στο ερώτημα αν το Λουξεμβούργο είναι ένας φορολογικός παράδεισος, ο Μπαγί δεν απάντησε άμεσα, υπενθυμίζοντας ότι «πολύ σαφείς» κανόνες εφαρμόζονται σε «όλα τα κράτη μέλη» της ΕΕ όσον αφορά τη μεταβίβαση πληροφοριών για τα περιεχόμενα τραπεζικών λογαριασμών.
“Προσπαθούμε να έχουμε έναν ορισμό των πρακτικών που είναι παράνομες μάλλον, παρά έναν όρο που να αποκρυσταλλώνει”, όπως αυτός του φορολογικού παράδεισου, πρόσθεσε.