Νέο σαφάρι για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο άρχισε το υπουργείο Οικονομικών με την αποστολή ειδοποιητηρίων σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες και συνολικά χρέη 56 δισ. ευρώ.

Οι προβολείς των ελεγκτικών μηχανισμών εστιάζουν στους 1.500 φορολογουμένους οι οποίοι χρωστούν περισσότερα από ένα 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 35 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζονται οφειλές ακόμα και κάτω από 500 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο και με φόντο τις επικείμενες νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την καθιέρωση νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης υπέγραψε απόφαση με την οποία χαμηλώνει από τα 5 εκατ. ευρώ στο 1,5 εκατ. ευρώ το όριο των βασικών οφειλών ανά φορολογούμενο προκειμένου να χαρακτηριστούν ως «ιδιαίτερα σημαντικού ύψους», ενεργοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο για την είσπραξή τους, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης άρχισε να στέλνει ραβασάκια.

Στα ειδοποιητήρια, που άρχισαν να φεύγουν μαζικά από τη ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική ή «κλασική» μορφή και τα οποία αποτελούν την πρώτη όχληση των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη, το ύφος είναι απολύτως «φιλικό».

Ο οφειλέτης, όπως αναφέρουν τα Νέα, αρχικά ενημερώνεται ότι από τις 17 Δεκεμβρίου 2012 έχει τη δυνατότητα να πληρώσει βεβαιωμένες και μη ρυθμισμένες οφειλές στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλής, την οποία μπορεί να βρει στην υπηρεσία της ΓΓΠΣ «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση».

Στο σημείο αυτό εξαντλούνται τα «καλά» νέα, διότι στην επόμενη παράγραφο έρχεται η ειδοποίηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής.

«Επειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στις 21/3/2013 διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές σας. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο καλείστε όπως προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή του» αναφέρεται στο ραβασάκι και ακολουθούν διευκρινίσεις σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι, εφόσον έχουν ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ..