«Στόχος της Ελλάδας είναι η μετατόπιση της κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης από την εσωτερική κατανάλωση στις εξαγωγές. Αυτή είναι και η Μεγάλη Ιδέα της εποχής μας: Η εξωστρεφής Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης των Οικονομικών και Εμπορικών Υπαλλήλων (ΟΕΥ), που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Βουλιαγμένη.
«Μόνο εκείνοι που τολμούν να εκτεθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, θα έχουν ελπίδες επιβίωσης, σ’ έναν κόσμο όπου οι όροι εσωτερική αγορά και προστασία χάνουν συνεχώς την παλιά τους έννοια. Η αλήθεια αυτή ισχύει όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις χώρες και τους λαούς. Ισχύει και για τα Πανεπιστήμιά μας και για τα ερευνητικά κέντρα. Ισχύει για όλες τις χώρες, αλλά ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα που διαθέτει μικρή εσωτερική αγορά και μια αγορά, που, λόγω της κρίσης, δεν θα μπορέσει να επιτύχει θεαματική άνοδο της εσωτερικής ζήτησης στο ορατό μέλλον», τόνισε ο κ. Κούρκουλας, ενώπιον εκατοντάδων επιχειρηματιών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων.
Αναφερόμενος στα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αναπτύξει η Ελλάδα «στις συνθήκες παγκόσμιου οικονομικού πολέμου» στις οποίες ζούμε, μίλησε για «υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, επίκαιρη γεωπολιτική θέση που μπορεί να αξιοποιηθεί για πρόσβαση σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές και ισότιμη συμμετοχή στην Ε.Ε., που μπορεί να επηρεάσει αποφάσεις οικονομικού ενδιαφέροντος».
Ως προς την αξιοποίηση του δικτύου ΟΕΥ, που διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε ότι «οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν, χωρίς κόστος, άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες ενός εξειδικευμένου εμπορικού συμβούλου, ο οποίος είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην περιοχή ενδιαφέροντός τους, με καλή γνώση της τοπικής αγοράς, των διαδικασιών και των τοπικών ιδιομορφιών».
Ήδη, το 2012 καταγράφηκαν 15.300 αιτήματα προς τα Γραφεία ΟΕΥ, έναντι 11.700 το 2011, δηλαδή αύξηση 30%.
Υπογράμμισε, επίσης, τον ρόλο των αποστολών τις οποίες διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία και φορείς, προσθέτοντας ότι «οι σύγχρονες μορφές οικονομικής διπλωματίας απαιτούν την ώσμωσή της με την πολιτική».
Μεταφέροντας την εμπειρία του από τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, τη Χιλή και την Ουγγαρία, μίλησε για την εκτίμηση που χαίρει η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και τόνισε ότι «η εποχή που το βασικό πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων ήταν η χαμηλή τους τιμή έχει παρέλθει οριστικά και το ζητούμενο σήμερα είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί με βάση τη ποιότητα».
Τέλος, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014, για την προώθηση σημαντικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, όπως η ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας μίλησε και ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μίχαλος, συμμετείχαν δε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χρ. Σακελαρίδου, ο πρόεδρος του ΟΠΕ Αλκ. Καλαμπόκης, ο πρόεδρος των Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δ. Λακασάς, οικονομικοί και εμπορικοί Υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και περισσότεροι από 300 επιχειρηματίες.