Ο διοικητής και υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παύονται, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 153 του Συντάγματος, από Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο υπό όρους και προϋποθέσεις, που καθορίζονται με νόμο που διέπει τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας, όπως τροποποιήθηκε το άρθρο 18, εδάφιο 4, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Ο κ. Μαρκίδης εξήγησε ότι σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, αυτό μπορεί να γίνει σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς και ανεπάρκειας. Σημειώνει δε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στο νόμο, γιατί δεν καθορίζει ποιος ζητά την παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και σχολιάζει δεικτικά: «Όταν ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν συμφέρει η παραίτηση του διοικητή, θα κάνουν διαδικασία παύσεως;».

Αναφορικά με το αίτημα της Βουλής να δοθούν στοιχεία για όσους έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου, ο κ. Μαρκίδης υποδεικνύει ότι οι βουλευτές μπορούν, αντί δηλώσεων, να τροποποιήσουν τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων για τη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας χαρακτήρισε «αντισυνταγματική και παράνομη» την απόφαση για μηδενισμό των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, αναφέροντας ότι η απόφαση παραβιάζει το νόμο για προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας και αντίκειται με την ευρωπαϊκή σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημείωσε δε πως με την απόφαση του Eurogroup να συμμετάσχουν οι μέτοχοι στη συνεισφορά, η τιμή της μετοχής τους θα έπεφτε σημαντικά, λόγω εισροής νέων μετόχων. Αντ’ αυτού, προσέθεσε, βλέπουμε να εξαφανίζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, πάνω από εκατό χιλιάδες μετόχους, χωρίς καμιά αποζημίωση.

Εξάλλου, προσωρινό διάταγμα για αναστολή της απόφασης για διαγραφή όλων των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου ζητεί η Αρχιεπισκοπή, με σχετικό αίτημα που κατέθεσε στο δικαστήριο, το πρωί, ομάδα νομικών της.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε όχι μόνο για προστασία των συμφερόντων της Εκκλησίας, αλλά και για προστασία των Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν το τίμημα.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr