Το στοίχημα των αγορών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων για την επόμενη κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά τις εκλογές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δρομολογηθούν νέες ομολογιακές εκδόσεις -σίγουρα µία μπορεί και δύο-, ώστε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε θα κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση κεφαλαίων περίπου 4-5 δισ. ευρώ από τις αγορές.
Ήδη το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, διαμορφώνοντας μια καλή μαγιά για την επόμενη ημέρα στη σκιά της διεθνούς τάσης, αλλά και της διαφαινόμενης διατήρησης ενός καθεστώτος χαλαρής πολιτικής από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών για ένα διάστημα ακόμη.
Μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφθασε μια ανάσα από το επίπεδο του 2%.
Το κλίμα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό στις διεθνείς αγορές καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο έχουν περιοριστεί μετά τη συνάντηση Τραμπ-Σι Τζινπίνγκ, την ώρα που τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας φέρνουν πιο κοντά την επανέναρξη του QE. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφτασε έως το 2,094% στις συναλλαγές της Τρίτης για να διαμορφωθεί τελικά στο 2,196%. Πλέον η όρεξη του ελληνικού δημοσίου έχει ανοίξει για νέα έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με πριν από τρεις μήνες.
Η απόδοση του 15ετούς υποχώρησε έως το 2,566% και του 20ετούς έως το 2,713%, ενώ ακόμη και το 25ετές απειλεί να σπάσει το φράγμα του 3%.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει να ακολουθήσει την προτροπή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για «γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις που να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί».
Ένα από τα σχέδια που εξετάζονται προβλέπει την έκδοση ενός 7ετές ομολόγου. Άλλωστε οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές είναι ευνοϊκές, με διαρκή πτώση των αποδόσεων των πολυετών ομολόγων. Αυτό που λείπει από την ελληνική καμπύλη ομολόγων είναι ένα 7ετές ομόλογο και η διοίκηση του ΟΔΔΗΧ θα περιμένει ένα θετικό νεύμα, ένα κλείσιμο του ματιού από τον νέο υπουργό Οικονομικών, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου για να εκμεταλλευτεί τον ενθουσιασμό των επενδυτών από την αναμενόμενη πολιτική αλλαγή.
Ήδη ο Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεσή του για την νομισματική πολιτική υπογράμμισε τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά τις ευρωεκλογές τις οποίες αξιολογεί ως « καλό οιωνό για το μέλλον, αρκεί βεβαίως οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί να επιβεβαιωθούν από έγκαιρες κινήσεις στην οικονομική πολιτική, που αφορούν το επενδυτικό κλίμα».
Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση των αγορών δείχνει το ξεκάθαρο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Ο πολιτικός κίνδυνος έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ η επενδυτική όρεξη για ελληνικούς τίτλους, σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες αλλαγές στην πολιτική σκηνή σημαίνει ότι οι επενδυτές ποντάρουν στη βελτίωση των συνθηκών στη χώρα.