«Με τη γραφειοκρατία και τις συγχωνεύσεις των εφοριών έχουν να αντιπαλέψουν οι κληθέντες φορολογούμενοι που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό με εμβάσματα την τριετία 2009-2011 προκειμένου να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Α.Ε. και ΕΠΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Α.Ε. και ΕΠΕ και με αφορμή το κλείσιμο της σχετικής ηλεκτρονικής πύλης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στις 20 Μαρτίου 2013, από τους 24.710 φορολογούμενους οι οποίοι κλήθηκαν να υποβάλουν στοιχεία που να δικαιολογούν τα εμβάσματά τους, τελικά ο αριθμός αυτών που θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους είναι περιορισμένος, καθώς αν και αρκετοί διαπιστώνεται ότι έχουν υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία για τη δικαιολόγηση των εισοδημάτων τους, πολλοί είναι και αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν επειδή κατά πάσα πιθανότητα έχουν αποβιώσει ή πτωχεύσει.

«Με πτωχευμένους επιχειρηματίες ή αποβιώσαντες δεν μπορεί να χυθεί φως στο ζήτημα των εμβασμάτων. Επιπλέον η εγκύκλιος την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και η οποία προβλέπει την παροχή από τον έφορο παράτασης σε όσους φορολογούμενους δηλώνουν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματά τους, δημιουργεί εξαιρέσεις και διαφορετικών ταχυτήτων ελεγχόμενους φορολογούμενους. Η φοροδιαφυγή δεν καταπολεμάται με επιλεκτικά μέτρα ούτε με βαρύγδουπες ανακοινώσεις, που διαθέτουν “παραθυράκια”. Περιμένουμε την κατάργηση της εν λόγω εγκυκλίου και την παράταση υποβολής των δικαιολογητικών για όλους ανεξαιρέτως τους ελεγχόμενους, αλλιώς το μέτρο δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επιτέλους, η κοινωνία, οι πολίτες και η επιχειρηματικότητα χρειάζονται στήριξη και ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στους ελεγκτικούς μηχανισμούς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Α.Ε. και ΕΠΕ.