Τον δανεισμό από τα ιδιωτικά Ταμεία Πρόνοιας, φέρεται να εξετάζει ως εναλλακτική λύση για την χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας, χωρίς ή με εξαιρετικά περιορισμένο κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο. Το σχέδιο που εξετάζεται εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει έως και 5,2 δισ. ευρώ.
Σήμερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε το νέο νομοσχέδιο που συζητείται επισήμως, βάση του οποίου καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ εξαιρούνται της επιβολής τέλους. Σε καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβληθεί τέλος 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.
Το τέλος θα υπολογίζεται με βάση τα δεδομένα κατά το κλείσιμο των τραπεζών την περασμένη Παρασκευή, 15 Μαρτίου.
Έναντι του τέλους, θα διατεθούν στους καταθέτες που θα υποστούν το κούρεμα μετοχές που θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκούμενα έσοδα του φυσικού αερίου, υπό τον όρο όμως, ότι οι καταθέσεις θα παραμείνουν για δύο χρόνια στα πιστωτικά ιδρύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κυπριακή Βουλή δεν φαίνεται πιθανό να συνεδριάσει για το θέμα ούτε και σήμερα, και η διαφαινόμενη νέα αναβολή της σχετικής συνεδρίασης, δείχνει, πως ούτε η εξαίρεση των μικροκαταθετών από την έκτακτη φορολόγηση δεν αρκεί για να εγκρίνει το Σώμα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Στο μεταξύ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης είπε ότι θέση της Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Εurogroup, είπε ο κ. Δημητριάδης, τέθηκε το ενδεχόμενο εξαίρεσης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, ωστόσο θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα έριχνε το βάρος στους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι θα καλούνταν να καταβάλουν τέλος 15,6%.
Ο κ. Δημητριάδης μίλησε για «δύσκολες και οδυνηρές αποφάσεις», προσθέτοντας ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας «έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα».
Yπάρχει κίνδυνος να μην παραχωρηθεί η απαιτούμενη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, προειδοποίησε ο Πανίκος Δημητριάδης, εάν εγκριθεί το νέο νομοσχέδιο ως έχει, καθώς το ύψος του κουρέματος δεν θα είναι 5,8 δισ. ευρώ, αλλά μικρότερο.