Σε αυξήσεις των μισθών των στελεχών τους ενδέχεται να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να αντισταθμιστούν οι εισοδηματικές απώλειές τους εξαιτίας των ορίων που πρόκειται να επιβληθούν στα επιδόματα απόδοσης και άλλα μπόνους, δήλωσε ο επικεφαλής της Credit Suisse σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Τα σχόλια του Μπρέιντι Ντούγκαν, διευθύνοντος συμβούλου της Κρεντί Σουίς, ακολουθούν την επιβολή μέτρων περιστολής των επιδομάτων των ανώτερων και ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και ειδικά στη Ελβετία.
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επί της αρχής τον περασμένο μήνα ότι τα μπόνους δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα ποσό ίσο με το βασικό μισθό ενός έτους, στο πλαίσιο της θέσπισης μέτρων για την αποτροπή της επανάληψης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.
Οι Ελβετοί πολίτες αποφάσισαν αυτόν τον μήνα σε ένα δημοψήφισμα να δώσουν στους μετόχους μεγάλων εταιρειών το δικαίωμα να απορρίπτουν έκτακτες διευθυντικές αμοιβές που κρίνουν υπερβολικές, όπως μπόνους αποχώρησης.
«Ως αποτέλεσμα του κανονιστικού πλαισίου για τα μπόνους, σε ορισμένους τομείς ίσως χρειαστεί να αυξηθούν οι τακτικές αποδοχές, ώστε να μην χάνουμε τα καλύτερά μας στελέχη», σχολίασε ο Ντούγκαν.
Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, η UBS, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματά της την Πέμπτη, ανέφερε ότι ο επικεφαλής για τις επενδύσεις, Αντρέα Ορσελ, ως μπόνους πρόσληψης έλαβε 25 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Ενώ ο πρόεδρος της UBS Άξελ Βέμπερ υπεραμύνθηκε των μπόνους 2,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων το 2012 η τράπεζα, την ώρα που ο ισολογισμός κατέγραψε περίπου ισοϋψή ζημία.