Την εκτίμηση ότι σε πολλούς τομείς οι χρηματαγορές υπαγορεύουν τι πρέπει να γίνει και «η πολιτική τρέχει πίσω από τις αγορές», έκανε σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.
Ο Φάιμαν ζήτησε ακόμη να ληφθούν μέτρα από την ευρωπαϊκή πολιτική εκεί που «έχει το πάνω χέρι», για παράδειγμα στο θέμα της κοινής εποπτείας των χρηματαγορών και της Τραπεζικής Ένωσης.
Σημειώνοντας πως για τη χαλάρωση της λιτότητας χρειάζονται πρόσθετα μέσα τα οποία θα εξοικονομηθούν και πάλι μέσω περικοπών ή μέσω αύξησης των εσόδων, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι για το λόγο αυτό ο «σωστός δρόμος» είναι ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την επιβολή του οποίου, όπως είναι γνωστό, ήταν ο πρώτος που είχε ζητήσει και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της.
Ο κ. Φάιμαν εμφανίστηκε πεπεισμένος πως παρά την αντίσταση της Βρετανίας, οι υποστηρικτές της καθιέρωσης του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα ασκήσουν ικανή πίεση ώστε από το 2014 να υπάρξουν από αυτόν τα πρώτα έσοδα.
Κατά την άποψή του, υπάρχουν χώρες που ακόμη και εν μέσω κρίσης έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επενδύσεις, υπάρχουν όμως και εκείνες που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες, για αυτό και η πολιτική πρέπει να βρει πρόσθετες πηγές εσόδων και νέους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, όπως την κοινή διαχείριση ενός ταμείου εξυπηρέτησης του χρέους.
Επιπλέον, ο κ. Φάιμαν σημείωσε πως το να λέγεται στους ανθρώπους ότι τα πάντα βρίσκονται υπό έλεγχο, δεν είναι αλήθεια, γιατί τότε δεν θα υπήρχαν τόσο πολλοί άνεργοι νέοι, προσθέτοντας πως όσο η ανεργία είναι τόσο υψηλή, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αποκλιμάκωση της κρίσης.
Πρέπει να σημειωθεί, πως ιδιαίτερα έντονη υπήρξε η σημερινή αντίδραση του Αυστριακού καγκελάριου στις Βρυξέλλες, στο θέμα προμήθειας όπλων από την Ε.Ε. στους αντικαθεστωτικούς στη Συρία και ο ίδιος τοποθετήθηκε κατηγορηματικά ενάντια στην άρση του σχετικού κοινοτικού εμπάργκο όπλων, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε λύση και θα οδηγούσε στην προμήθεια περισσότερων όπλων στην άλλη πλευρά.
Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, για τους Αυστριακούς «κυανόκρανους» στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στα υψώματα του Γκολάν, θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να προκύψει μια δύσκολη κατάσταση, αν χώρες της ΕΕ προχωρήσουν σε εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης.