Ο κύπριος οικονομολόγος, νομπελίστας και πρόεδρος του νεοσύστατου Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης, τόνισε ότι η τρόικα επιμένει σε σειρά μέτρων, τα οποία αν δεν γίνουν αποδεκτά, προειδοποίησε, δεν πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο για την κυπριακή οικονομία.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Πισσαρίδης διευκρίνισε ότι δεν έχει κλείσει οτιδήποτε και πως καταβάλλονται προσπάθειες να μετριασθούν οι επιπτώσεις ορισμένων μέτρων. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η τρόικα επιμένει σε αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%.
Προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε, είναι να διασφαλισθεί ότι η φορολογία αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα χρόνια, ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα στις εταιρείες, οι οποίες θα επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.
Για το «κούρεμα» καταθέσεων ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε πως η τρόικα θα αποδεχθεί τη θέση της κυβέρνησης ότι θα είναι καταστροφικό και για την Κύπρο και για την ευρωζώνη και δεν θα επιμείνει.
Αναφορικά με το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία, για επιβολή του σε όλη την ευρωζώνη.
Σε τέτοια περίπτωση, είπε, αναγκαστικά θα το αποδεχθεί και η Κύπρος. Ωστόσο, είπε, αντιδρά έντονα η Βρετανία, η οποία μάλιστα απειλεί και με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.
Για τη βοήθεια από την Ελλάδα ο Χρ. Πισσαρίδης υποστήριξε ότι το ιδεώδες είναι να θεωρηθούν ως ελληνικές οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, οι οποίες δραστηριοποιούνται εκεί.
Στην περίπτωση αυτή, είπε, το έλλειμμα των δύο- τριών δισεκατομμυρίων, που παρουσιάζουν, θα θεωρηθεί ελληνικό και θα τις αναλάβει η τρόικα, που ασχολείται με την Ελλάδα. Αυτό, πρόσθεσε, θα βοηθούσε πολύ την Κύπρο.