Ανοικτά παραμένουν όλα τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς, όπως δήλωσε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη δίωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των δανειστών, «σήμερα δεν καταλήξαμε σε τίποτε. Συνεχίζουμε να αποτιμούμε και εμείς και εκείνοι τις δράσεις».
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, «επιθυμία είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τις επόμενες δύο ημέρες, για να αρχίσουν να κλείνουν κεφάλαια», πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η τρόικα θα έχει εκ νέου συνάντηση αύριο με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα της αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων και της μείωσης του δημόσιου τομέα, που αποτελεί ένα από τα δύο «διαρθρωτικά ορόσημα» (το άλλο είναι οι τιμές των φαρμάκων) για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη επιδώσει στην τρόικα συγκεκριμένα στοιχεία για την εκπλήρωση του στόχου των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος, έχουν επιδώσει και άλλα υπουργεία στην τρόικα, όπως το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Εσωτερικών, κ.ά.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Επίσης, ανοικτό παραμένει το θέμα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, καθώς ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα στη σύσκεψη. Όμως, σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί ο νέος φόρος, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, το τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να εισπραχθεί με τον ίδιο τρόπο για ένα ακόμα έτος (το 2013).
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται «υπό τη σκιά» των παραιτήσεων του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, αλλά, κυρίως, του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκη Αθανασόπουλου. Καθώς, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί η αποχώρηση του κ. Αθανασόπουλου να επιφέρει νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ η τρόικα αναμένει το όνομα του προσώπου που θα αναλάβει επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως δε, ανέφερε ο παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, δεν ετέθη ζήτημα από την τρόικα να πληρωθεί η θέση από αλλοδαπό τεχνοκράτη.