Επίκαιρο ζήτημα χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο 12th Insurance Conference, τονίζοντας ότι το εν λόγω συνέδριο διεξάγεται λίγες ώρες μετά τις ευρωεκλογές, «οι οποίες είχαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος» και, ταυτόχρονα, λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές.
«Στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβη ήταν το αποτέλεσμα της τιμωρίας των πολιτών απέναντι στο ύφος, το ήθος της κυβέρνησης και στην αλαζονεία της», δήλωσε ο κ. Βρούτσης. Σύμφωνα με τον τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, «καταψηφίστηκε και το οικονομικό πλαίσιο της κυβέρνησης, καθώς καταψηφίστηκε η εξοντωτική φοροεπιδρομή εναντίον της μεσαίας τάξης, συνδυαστικά με τις εξοντωτικές εισφορές, που γονάτισαν την οικονομία».
«Το εκλογικό αποτέλεσμα που προέκυψε, έφερε αποτελέσματα στην οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι οι αγορές, η παγκόσμια οικονομία και η ιδιωτική πρωτοβουλία, «προεξοφλούν νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με ένα νεοφιλελεύθερο και, ταυτόχρονα, λαϊκό πρόγραμμα, που θα ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία δημιουργεί πλούτο. Γιατί, χωρίς τον πλούτο και τη δημιουργία, δεν μπορούμε να ασκήσουμε ούτε κοινωνική πολιτική ούτε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και να δώσουμε αξιοπρεπείς συντάξεις», υποστήριξε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.
Παράλληλα, είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι απορρίφθηκε και καταδικάστηκε η πρόταση του ασφαλιστικού, όπως είναι σήμερα, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες δεν αποδέχτηκαν την παροχολογία. Αναφορικά με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι, με αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, το φαινόμενο θα επαναληφθεί και υποστήριξε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως κάθε ρύθμιση, υπονομεύει την εθνική οικονομία, αλλάζει την κουλτούρα των πληρωμών και όσον αφορά στον υγιή ανταγωνισμό γίνεται τροχοπέδη για τις συνεπείς επιχειρήσεις και το συνεπή πολίτη.
Σχετικά με την πρόταση της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η ΝΔ υπερασπίζεται τους τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού, «που πρέπει να τους διευρύνει και να τους ενισχύσει». Όπως είπε, αδιαπραγμάτευτα, ο πρώτος πυλώνας είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός. «Μέσα από ένα απόλυτα διαφανές σύστημα, ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να έχει χαρακτήρα κεφαλαιοποιητικού συστήματος και ο τρίτος πυλώνας είναι τα επαγγελματικά Ταμεία», ανέφερε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.
Σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Βρούτσης σχολίασε ότι, στην τωρινή φάση, τα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού δεν είναι ευχάριστα. «Σήμερα, εκκρεμούν πάνω από 250.000 κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ», σημείωσε ο κ. Βρούτσης, λέγοντας ότι το πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση, είναι ότι μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε φορολογικό. «Αυτό το θέμα θα το αντιμετωπίσει η ΝΔ», διαβεβαίωσε ο κ. Βρούτσης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Νότης Μηταράκης, ανέλυσε την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι αυτό που προτείνει η ΝΔ είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρακτικές όλων των δυτικών οικονομιών. «Το σημερινό ασφαλιστικό που εφαρμόζει η Ελλάδα, είναι ασφαλιστικό Πινοσέτ. Αυτήν τη στιγμή, ουσιαστικά, δεν έχουμε δεύτερο πυλώνα», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει ένα ισορροπημένο σύστημα τριών πυλώνων.
Όπως ανέφερε, ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να γίνει κεφαλαιοποιητικός, παραμένοντας, όμως, υπό τη ρυθμιστική ευθύνη της πολιτείας. «Από εκεί και πέρα, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικό του ατομικό λογαριασμό. Θα ξεκινήσουμε από τους νέους ασφαλισμένους, καθώς, ξεκινώντας από τους νέους ασφαλισμένους, το κόστος μετάβασης θα είναι διαχειρίσιμο σε βάθος δεκαετιών. Επιπλέον, ο ασφαλισμένος θα έχει βαθμούς ελευθερίας. Για παράδειγμα, θα διατηρεί το δικαίωμα να διαλέξει το φορέα ασφάλισής του ανάμεσα στον κρατικό πάροχο, σε επαγγελματικά Ταμεία ή ασφαλιστικές εταιρείες και θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει επενδυτικές στρατηγικές εντός καθορισμένων πλαισίων», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.
Τέλος, σημείωσε ότι ο τρίτος πυλώνας δεν είναι τόσο διευρυμένος στην παρούσα φάση. «Στο πλαίσιο αυτό, το κράτος πρέπει να δώσει φορολογικά κίνητρα, εξαιρώντας τις καταβολές στον τρίτο πυλώνα από το φορολογητέο εισόδημα, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες και να δώσει, έτσι, χώρο στον τρίτο πυλώνα» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.
Στόχος, όπως είπε, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια του συνταξιοδοτικού συστήματος, «καθώς και η δυνατότητα αύξησης των συντάξεων στο μέλλον σε σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
«Επίσης, βασική προτεραιότητά μας είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%, δηλαδή από το 20% που είναι σήμερα η κύρια σύνταξη, να μειωθεί στο 15%, αναλογικά για εργοδότες και εργαζόμενους.
Αυτή η πρωτοβουλία θα μειώσει το μη μισθολογικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι ιδιαίτερα υψηλό και θα αυξηθεί το πραγματικό εισόδημα όλων των εργαζομένων με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες παρακρατούνται από το μικτό μισθό», εξήγησε ο κ. Μηταράκης.