Η αξιοπιστία της G20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου περνά μια δοκιμασία, καθώς είχε δημιουργηθεί κυρίως για να χειρίζεται κρίσεις και θεωρείτο λιγότερο αποτελεσματικό σε πιο ομαλές περιόδους για την οικονομία, δήλωσε ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον Άσμουσεν, η G20 χρειάζεται να ισχυροποιηθεί, διαμέσου μεταρρυθμίσεων για γίνει πιο διαφανής, πιο αποτελεσματική και οι αποφάσεις που παίρνει για την αντιμετώπιση κρίσεων να αποκτήσουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
«Την πολλά υποσχόμενη αρχή της G20 ακολούθησαν, δυστυχώς, πιο μικτά αποτελέσματα», επισήμανε ο Άσμουσεν.
Η G20 έχει επικριθεί για έλλειμμα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, χωρίς να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις των χωρών-μελών της, ιδιαίτερα εκείνες για τον «γύρο της Ντόχα», τη διαβούλευση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Η παγκοσμιοποιημένη οικονομική διακυβέρνηση, όπως σήμερα την έχουμε γνωρίσει, μοιάζει καλά εφοδιασμένη για να χειριστεί μια παγκόσμια κρίση. Όμως η ίδια καθίσταται αναποτελεσματικότερη στη διάρκεια των ομαλών οικονομικών περιόδων, κάτι όμως που αμβλύνει την ικανότητά της να προλάβει μέλλουσες κρίσεις. Δεν αντιστοιχείται στην κλίμακα των τωρινών προκλήσεων η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.
Εστιάζοντας στη Γαλλία, ο Άσμουσεν κάλεσε με έμφαση την γαλλική κυβέρνηση να κάνει «συγκεκριμένα και μετρήσιμα» βήματα προκειμένου ήδη στο τέλος του 2013 να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμά της όσο πλησιέστερα γίνεται στο 3% του ΑΕΠ της χώρας, αναγάγοντας μάλιστα την εκπλήρωση του στόχου αυτού «σε θέμα αξιοπιστίας» για την γαλλική κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο κεντρικός τραπεζίτης επέμεινε ότι η Γαλλία φέρει μαζί με την Γερμανία μια ιδιαίτερη ευθύνη σε ό,τι αφορά την τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.
Τέλος, ο Άσμουσεν προέβλεψε ότι έως την πρωτοχρονιά του 2014 η οικονομία της 17μελούς ευρωζώνης «θα ανακάμψει».