«Το Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας, σε συνδυασμό με το μεταρρυθμιστικό έργο στη χώρα μας, δικαιώνει την ευρωπαϊκή επιλογή και οδηγεί στην ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος τού Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, με την ευκαιρία τής επίσημης ανακοίνωσης, για την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε.
Ο κ. Γραμματίδης σημείωσε ότι «ένα υψηλών προδιαγραφών Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας, θα προωθήσει την απελευθέρωση τού εμπορίου και των επενδύσεων και θα αντιμετωπίσει τους ρυθμιστικούς και άλλους μη δασμολογικούς φραγμούς. Μέσα από αυτή τη διαπραγμάτευση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να επεκτείνουν το εμπόριο και τις επενδύσεις και στις δύο πλευρές τού Ατλαντικού, αλλά και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των παγκόσμιων κανόνων, που θα μπορέσουν να ενισχύσουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα».
Ο κ. Γραμματίδης υπενθύμισε ότι η διατλαντική οικονομική σχέση είναι ήδη η μεγαλύτερη στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ τής παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε εμπορικά αγαθά και υπηρεσίες, και υποστηρίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές τού Ατλαντικού.
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα εξυπηρετήσει τα μεγάλα ζητούμενα της χώρας, πού είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας, η προσέλκυση άμεσων νέων επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα – μέλος της Ε.Ε., που διατηρεί μέχρι και σήμερα μια διαρκή διακρατική επιτροπή εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέσα από την οποία θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στις σχετικές συζητήσεις και να εξυπηρετήσει αποφασιστικά τα ανωτέρω ζητούμενα. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι», τόνισε ο κ. Γραμματίδης, επισημαίνοντας «ότι η ανωτέρω διεθνής εξέλιξη, σε συνδυασμό με το προωθούμενο μεταρρυθμιστικό έργο στη χώρα μας, θα συμβάλλουν στην έξοδό της από την κρίση και το πέρασμά της σε φάση ανάπτυξης, ώστε να δικαιωθούν έτσι τελικά, τόσο η επιλογή της να παραμείνει ενεργό κι αξιόπιστο