Χθες πραγματοποιήθηκε μια σημαντική επιχειρηματική και μετοχική αλλαγή στην τράπεζα Κύπρου που προκάλεσε εύλογη απορία.

Μια άγνωστη εταιρία η Odella απέκτησε το ποσοστό του Ταμείου Πρόνοιας και μετά την αύξηση θα ελέγχει το 8,98% της τράπεζας Κύπρου.

Ποια είναι η Odella; Πίσω από αυτή την off shore εταιρία βρίσκεται ο Alexander Abramov γεννήθηκε στην πρώην ΕΣΣΔ το 1959 και είναι ρωσικής υπηκοότητας. Επισκέφθηκε την Κύπρο τον Ιούνιο του 2002.

Στις 23.3.2006 του παραχωρήθηκε άδεια μετανάστευσης κατηγορίας «ΣΤ». Υπέβαλε αίτηση για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας με πολιτογράφηση βάσει των περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμων του 2002 – 2009 και τελικά του δόθηκε.

Απόφοιτος του Ινστιτούτου Φυσικής & Τεχνολογίας της Μόσχας,o Abramov ξεκίνησε την καριέρα του ως φυσικός έρευνας, που ειδικεύεται στα μέταλλα. Στις αρχές του 1990, με μια ομάδα συναδέλφων του ξεκίνησαν τη δική τους επιχείρηση στο χάλυβα ιδρύοντας την εταιρεία Evraz Group.

Μετά την οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας το 1998, αγόρασε τις εταιρείες σιδήρου και χάλυβα και των ανθρακωρυχείων, ενώ σήμερα η Evraz είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα της Ρωσίας. Απασχολεί 125.000 άτομα, ελέγχει περίπου το 22% της συνολικής παραγωγής χάλυβα της Ρωσίας και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2006, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς (ιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας Τσέλσι), έγινε συνέταιρος του Αμπράμοφ στην Evraz.

Επίσης ήταν ο υπεύθυνος της προεδρικής εκστρατείας του Πούτιν το 2002. Επίσης ότι έχει πρόσβαση στο Κρεμλίνο. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.

Πηγή: bankingnews.gr