Η Ιρλανδία κατάφερε σήμερα να δανειστεί 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στην αγορά ομολόγων, με τίτλους 4 και 8 ετών, ωστόσο με υψηλότερα επιτόκια, λόγω των έντονων ανησυχιών για τη φερεγγυότητα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία διαχείρισης του ιρλανδικού δημόσιου χρέους, η NTMA, εξέδωσε τετραετή κρατικά ομόλογα 500 εκατομμυρίων ευρώ και η ζήτηση ήταν 5,1 φορές μεγαλύτερη από το μέγιστο προτεινόμενο ποσό.

Επιπλέον η NTMA εξέδωσε οκταετή κρατικά ομόλογα ύψους ενός δισ. ευρώ, στα οποία η ζήτηση υπερέβη επίσης σημαντικά την προσφορά (ήταν 2,9 φορές υψηλότερη από το προσφερόμενο ποσό). Τα επιτόκια, ωστόσο, ήταν υψηλότερα. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο έφτασε το 4,767% για το τετραετές ομόλογο, έναντι 3,627% τον Αύγουστο, και αυτό του οκταετούς ομολόγου ανέβηκε στο 6,023%, έναντι 5,088% τον Ιούνιο.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ιρλανδίας, η οποία αντιμετωπίζει χρηματοπιστωτική και πολιτική αναταραχή.

Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας δεν παύει να διογκώνεται, λόγω των μαζικών ζημιών των ιρλανδικών τραπεζών, που υποχρεώνουν το κράτος να τις διασώζει με μεγάλα έξοδα. Έτσι το κράτος είναι υποχρεωμένο να δανείζεται σε ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες, σε μια αγορά ομολόγων ήδη αποσταθεροποιημένη από την κρίση του δημόσιου χρέους (Ελλάδα, Πορτογαλία…) στη ζώνη του ευρώ.