«Οι φόροι διώχνουν φόρους», έλεγαν έμπειροι άνθρωποι του λιανεμπορίου από την πρώτη στιγμή, που άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα οι φόροι, πριν από περίπου τρία χρόνια, θέλοντας να τονίσουν πόσο αντίστροφα από τον επιδιωκόμενο στόχο – της αύξησης των εσόδων – λειτουργεί η φοροεπιδρομή.
Μετά από ακόμα ένα εισπρακτικό νομοσχέδιο, φαίνεται ότι και στην κυβέρνηση το κατάλαβαν. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αποφάσισαν να μειώσουν τα φορολογικά βάρη, αλλά πως – εν όψει της έλευσης της τρόικας στα τέλη του μήνα – ετοιμάζουν την επιχειρηματολογία τους απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών μας, σε περίπτωση που ασκηθούν νέες πιέσεις για αύξηση φόρων, και κυρίως έμμεσων, όπου εκεί καταγράφεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην είσπραξη των εσόδων.
Έτσι, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συστήνονται πέντε ειδικές ομάδες εργασίας, οι οποίες – υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα – θα μελετήσουν τις επιπτώσεις, που είχαν στα έσοδα οι αυξήσεις συγκεκριμένων φόρων – όπως του Φ.Π.Α. στην εστίαση – στα χρήματα, τα οποία εισρέουν στα κρατικά ταμεία.
Τα στελέχη του Λογιστηρίου θα εξετάσουν λεπτομερώς την πορεία των δημόσιων εσόδων από τη στιγμή, που άρχισε να εφαρμόζεται η αύξηση στον κάθε φόρο, μέχρι σήμερα.
Στόχος είναι να καταδειχθεί το πόσο έχει βλάψει – στις περισσότερες των περιπτώσεων – το μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων την κατανάλωση, και κατά συνέπεια τα φορολογικά έσοδα, αλλά και τη φορολογική συνείδηση, καθώς η τάση αυτή αυξάνει κατακόρυφα το κίνητρο για φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.